Na eBay-u ponuđeni okeani, prašume, ugrožene vrste...


Kupite koji okean, amazonsku prašumu ili tigra sa Sumatre za smešne svote koje nećete požaliti, ponuda je jedne nevladine organizacije koja je tajno na eBay-u oglasila prodaju cele planete Zemlje, kao popratnu "pojavu" summita UN o održivom razvoju Rio+20.

Celu akciju prodaje, koja je obuhvatala i jezera, reke i druga prirodna dobra, ubrzo je obustavila internet stranica za on-line aukcije, objavila je britanska nevladina organizacija Pokret za svetski razvitak, koja je objavila ponudu o prodaji Zemlje.

Istaknute cene doista su bile "svakome dostupne", pa se amazonska prašuma mogla kupiti za 1,5 američkih dolara, a glede tigra sa Sumatre, prodavac je ponudio objašnjenje da je reč o "vrsti koja izumire pa se to ulaganje doista isplati".

"Vrednost mu neće padati, zato nemojte propustiti ovu famoznu priliku", stoji na kraju oglasa za kupovinu jednog od svega 400 do 500 preostalih sumatranskih tigrova, jedne od najugroženijih vrsta na svetu.

"Prodajom prirodnih bogatstava mi samo sledimo britansko stajalište po kojem bi se intrinzična vrednost ekosistema sad mogla kvantifikovati, kako bi ih se moglo posedovati, raspolagati njima i u konačnici ih prodati onome koji najviše ponudi", rekla je Kirsty Wright iz Pokreta za svetski razvitak.

"Zelena ekonomija jako je visoko na dnevnom redu sastanka u Riju, ali to je samo dimna zavesa iza koje se kriju pokušaji bogatih zemalja da privatiziraju prirodu", rekla je njena koleginica, koordinatorka za dug i razvitak, Lidy Nacpil.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.