Obama naredio cyber napad na Iran


Prema informacijama neimenovanih izvora do kojih je došao dopisnik New York Times-a, David Sanger, američki predsednik Barack Obama je u prvim mesecima svog mandata naredio ubrzanje razvoja Stuxnet virusa i informatički napad njime na Iran, u nameri da uspori nuklearni program te zemlje.

Industrijski virus Stuxnet delovao je tako što je izazivao različite vrste kvarova na centrifugama u iranskim nuklearnim postrojenjima, a njegov razvoj je započet za vreme Bushove administracije pod kodnim imenom "Olympic Games". Bezbednosne kompanije su ga otkrile nakon što je zbog buga (uzrokovanog greškom izraelskih programera) virus prešao i na računare širom Interneta, umesto da se zadrži samo u ciljanoj opremi.

Stuxnet je, prema izveštaju New York Times-a, delo američke nacionalne bezbednosne agencije (NSA) i tajne izraelske cyber ratne jedinice, baš kako se svojevremeno i nagađalo. Ovo su potvrdili američki, izraelski i evropski zvaničnici sa kojima je ova dnevna novina razgovarala povodom ovog istraživanja.

Pretpostavlja se da je Stuxnet unazadio iranski nuklearni program za oko 18 meseci.

Američka vlada još uvek nije dala komentar na izveštaj.

Otkriće da upravo američka vlada stoji iza Stuxnet-a menja dosadašnja pravila cyber sukoba - radi se, naime, o prvom informatičkom napadu jedne države na drugu s ciljem nanošenja materijalne štete njenoj industriji. Osim toga, New York Times-ov izveštaj baca novo svetlo i na nedavno otkriveni Flame malware, koji je skupljao obaveštajne podatke u Iranu najmanje dve godine.

Iako je Amerika prva započela međudržavne cyber napade, Pentagon je sredinom prošle godine požurio da buduće cyber napadače upozori na to da će biti bombardovani ako pokušaju na Ameriku izvršiti informatički napad.

Ostaje još samo da nagađamo zašto su ove informacije objavljene baš pred predsedničke izbore u Americi i tik pre poslednje runde pregovora svetskih sila sa Iranom oko njegovog nuklearnog programa.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.