Pacov je pametniji od Google-a?


Štakor je pametniji od Google-a, ali to nije otkriveno na Google-u, kažu Yann LeCun i Josh Tenenbaum, naučnici koji istražuju veštačku inteligenciju.

Ova dvojica naučnika govorila su na svetskom festivalu nauke u New Yorku nakon premijere filma The Creator: Alan Turing and the Future of Thinking Machines, fantastičnog filma koji govori o 40-im i 50-im godinama Alana Turinga, vizionara veštačke inteligencije.

Galaktička enciklopedija koju poznajemo pod imenom Google sjajna je na mnogo načina - zbog ogromne količine informacija koje može apsorbovati i izbaciti natrag kao odgovor na gotovo bilo koji postavljeni upit.

"Ipak, to je učenje napamet, nema razumijevanja", kaže LeCun, profesor računarskih nauka na Univerzitetu New York. U odnosu na računarske sposobnosti, čak se i najmoćniji računari na svetu samo približavaju računarskoj sposobnosti insekata, prema LeCunu.

"Bio bih srećan kad bi za mojeg života izgradili mašinu koja bi bila inteligentan kao pacov", rekao je.

Neke od naizgled neverovatnih stvari koje Google može učiniti, kao što je određivanje smera vožnje ili merenje udaljenosti, koje obavlja gotovo trenutno, koriste pritom samo osnovne vrste inteligencije nazvane jednostavno planiranje.

"To je vrlo jednostavno", rekao je Tenenbaum, profesor računarskih nauka na MIT-u. "To se čak više ni ne zove veštačka inteligencija. To se jednostavno zove Google."

Prava inteligencija, tvrde oni, nije samo pamćenje, nego korišćenje onoga što ste naučili kako biste shvatiti situacije koje još niste doživeli.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.