Pobuna u Foxconn-ovoj fabrici


Prema pisanju honkonških novina Ming Pao, a koje prenose svetske agencije, u ovaj ponedeljak je došlo do prve veće pobune radnika u Foxconn-ovoj fabrici u Chengduu. Razlog nezadovoljstva i pobune su male plate, izuzetno dugačko radno vreme i navodno sirovost i surovost obezbeđenja u fabrici i način na koji se ophode sa zaposlenima.

Sukob je počeo u krugu spavaonica gde su se zaputili fabričko obezbeđenje navodno istražujući slučaj krađe. Dočekale su ih hiljade radnika koje su se s njima sukobile i isterale ih iz spavaoničkog kruga, a još su im se pridružili brojni "navijači" s prozora i krovova drugih spavaonica.

Nakon svega je dovedena i interventna policija koja je uhapsila nekoliko desetina radnika, a i sama vlada je dodatno pozvala privatno obezbeđenje kompanije da "stabiliziraju situaciju".

Prosečna plaća radnika u fabrici je 1,5 dolar na sat, s tim da se dnevno u proseku radi 11 sati i k tome u smenama od 11 dana, nakon čega slijedi dan odmora. Foxconn je inače poznati proizvođač uređaja za Apple, ali i Samsung, Sony i druge velike elektronske .

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.