Pratite bolesti od podataka dobijehih sa društvenih mreža


Graham Dodge pokrenuo je stranicu Sickweather i na njoj napravio mapu bolesti u SAD-u. Nakon što je analizirao milione slučajeva u kojima se na Facebook-u ili u tvitovima spominju razne bolesti mogao je videti trend širenja bolesti.

Uočio je primera radi kako veliki događaji, poput Super Bowla, utiču na širenje bolesti. Tako je u februaru u Indianapolisu naglo skočio broj poruka sa raznim bolestima. Dok neke studije upućuju na to kako društvene mreže mogu pratiti bolesti, Dodge veruje kako bi ih mogli koristiti i da se širenja zaraza predviđaju brže nego ikad pre.

Njegov Sickweather prati mreže za 24 razna simptoma, a kroz semantičke analize zaključuje radi li se o bolestima ili ne. Potom ih povezuje na interaktivnoj karti koja se može pretraživati po lokacijama i bolestima.

Google i Yahoo ranije su već imali sisteme koji su na internetu pratili širenje bolesti, a bolest se može pratiti i brojevima odlazaka lekaru i izdatim receptima, ali društvene mreže daju bolji kontekst i puno su brže. Kako prenosi Mashable, dok bi Centru za kontrolu bolesti trebalo nekoliko nedelja za izveštaje o bolestima, drutšvene mreže imaju podatke u realnom vremenu koji se mogu koristiti.

U martu je raspisano takmičenje za izradu aplikacija koje prate trendove kako su se bolesti razvijale, ali i koriste mreže kako bi upozorile na krizna stanja. Među kandidatima je i Sickweather, a Dodge kaže kako bi uz dodavanje raznih putnih i prometnih podataka, velikih događaja, vremenskih uzoraka ili javnih podataka o okolinu, mogli tačnije predviđati pojave bolesti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.