Predstavljeno ultra tanko staklo koje može obaviti uređaje


Newyorška kompanija Corning razvila je ultra tanko staklo koje se može savijati i obaviti uređaje poput mobilnih telefona ili tablet računara. "Willow glass" ili vrbino staklo predstavljeno je na sajmu proizvođača displeja u Bostonu, prenosi BBC.

Predstavljeni prototip tanak je kao list papira, a kompanija kaže da može da proizvede staklo debelo samo 0.05 milimetara - poređenja radi, današnji displeji debeli su od 0.2 do 0.5 milimetara. Kompanija koja je razvila i popularni "Gorilla glass", koji se ugrađuje u brojne mobilne telefone, uzorke novog izuma već je poslala kupcima koji se bave izradom displeja.

Ovo staklo se, osim na smartphone-ovima, može koristiti i na drugim displejima koji nisu ravni. Ali, dok se takvi uređaji ne pojave na tržištu, "Willow glass" može biti upotrijebljen za daljnje smanjenje dimenzija naprednih telefona, koji postaju sve tanji i tanji.

Do materijala od kojeg se "Willow glass" izrađuje dolazi se topljenjem sastojaka na 500 Celzijusovih stepeni i prešanjem pomoću mašine koji nalikuje štampariji. Reč je o metodi koja je jednostavnija i brža za masovnu proizvodnju od uobičajenih procesa dobijanja ultra tankih komada stakla.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.