Profil na Facebook-u uskoro i za mlađe od 13 godina?


Facebook u poslednje vreme razvija tehnologiju koja će omogućiti deci mlađoj od 13 godina otvaranje profila na ovoj društvenoj mreži.

U Wall Street Journalu kažu da će nova tehnologija omogućiti povezivanja profila kojeg otvore deca mlađa od 13 godina sa profilima njihovih roditelja koji će na taj način moći kontrolisati aktivnosti dece na ovoj društvenoj mreži i odlučiće s kim mogu biti prijatelji, dopisivati se i što će objavljivati na Facebook-u.

Omogućavanje ove opcije sigurno će izazvati brojne negativne kritike jer smo svi upoznati koliko Facebook "pazi" na privatnost svojih korisnika pa je, bez obzira na roditeljski nadzor, jasno da deca sigurno neće previše razmišljati o podešavanjima privatnosti i svim negativnim posledicama koje iz toga mogu nastati.

S druge strane, veliki broj organizacija upozorava da ionako milioni dece mlađe od 13 godina već ima otvorene sopstvene profile na Facebook-u s lažiranim datumom rođenja, a zanimljivo je da je, prema istraživanju kojeg je naručio Microsoft Research, 36 posto roditelja upoznato s tim da njihova deca imaju otvoren profil, a deo roditelja čak je i pomogao deci da otvore svoj nalog na Facebook-u.

Što se Facebook-a tiče, ova tehnologija bi im omogućila da dodatno povećaju broj svojih korisnika, a verovatno bi dodatno povećali i prihode jer, kako kažu u WSJ-u, deca bi se sigurno "navukla" na neke igre na ovoj mreži koje bi roditelji morali platiti.

Iako bi neki mogli zaključiti da razvoj nove tehnologije ima veze sa Facebook-ovom katastrofom na berzi, ove stvari ipak nisu povezane jer se već dugo vremena govori ovoj mogućnosti, a jedan od zagovornika dopuštanja dečjeg pristupa Facebook-u jeste Mark Zuckerberg koji je pre godinu dana izjavio kako smatra da bi deci mlađoj od 13 godina trebalo omogućiti da pristupaju njegovoj društvenoj mreži, dodavši da će se u tu "borbu upustiti u budućnosti".

Ipak, u Wall Street Journal-u napominju da je Facebook do sada razvijao brojne tehnologije, od kojih neke nikad nisu predstavljene pa je kompanija odustala od njihova razvoja tako da, usprkos radu na ovoj tehnologiji, nije sigurno da će je Zuckerberg zaista i predstaviti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.