Službeno predstavljen Android 4.1 Jelly Bean


Na današnjoj I/O konferenciji, Google je službeno najavio sledeću generaciju Android operativnog sistema (Android 4.1) koji nosi naziv Jelly Bean.

Jelly Bean donosi poboljšanja u preformansama ali i promene u interfejsu. Iz Google-a su rekli kako će upravo Jelly Bean biti najbrži mobilni operativni sistem do sada. Google-ov projekat nazvan "Project Butter" okuplja nove tehnologije i alate za poboljšanje preformansi da bi Android uređaji radili uglađenije. Interfejs sada, zavisno o hardveru, radi na frekvenciji od 60 fps (frejmova po sekundi) što će ubiti kašnjenja u radu interfejsa. Jelly Bean donosi i mogućnost offline kucanja teksta, uz podršku za engleski i 18 drugih jezika, za početak.

Što se tiče poboljšanja, ona su vidljiva u mnogim segmentima, između ostalog u galeriji, kameri i prepoznavanju glasa. Android Beam je takođe nadograđen i koji sada omogućava prebacivanje fotografija jednim dodirom. Isto važi i za upravljanje Bluetooth slušalicom, što bi trebalo da traje samo jednu sekundu.

Ključni novitet je i Google Now, softver za automatsko učenje koji će uređaje učiniti inteligentnijim tako što će vremenom učiti navike korisnika i postepeno mu automatski servirati omiljene sadržaje - najave sportskih događanja, red vožnje autobusa i sl. Naravno, na tržištima gde postoje odgovarajući izvori tih sadržaja.

Što se tiče notifikacija, i one su dobile nove mogućnosti, pa je tako direktno sa trake jednim dodirom moguće pozvati broj od propuštenog poziva, a svaka notifikacija se gestom lako može ukloniti. Takođe, tu je i mogućnost pojedniačnog proširenja, što znači da je svaku notifikaciju moguće proširiti i odmah vratiti nazad.

Jelly Bean sam će prilagoditi veličinu widgeta i razmestiti ikonice. Pretraživanje koje je ugrađeno u operativni sistem je u porpunosti redizajnirano, sada je brže i donosi više informacija.

Tu je i novi sistem nadogradnje aplikacija pod nazivom Smart Apps updates, koji če developerima dati mogućnost selektivne nadogradnje, tj. korisnici neće morati da skinu celu apk datoteku, već samo onaj deo bitan za nadogradnju. Iz Google- najavljuju da bi to u pravilu trebalo da iznosi trećinu veličine cele aplikacije.

A sada malo statistike:
- dnevno se aktivira 1.000.000 Android uređaja u svetu, a trenutno ih je aktivno preko 400 miliona
- Broj aplikacija na Google Play prodavnici je 600.000, a dnevno se skine 1,5 milijarda aplikacija

Što se nadogradnje tiče, Android 4.1 Jelly Bean stiže u julu za modele Galaxy Nexus, Nexus S i Motorola Xoom. Za ostale uređaje trenutno nema informacija, a to će zavisiti pojedinačno o svakom proizvođaču. Jelly Bean SDK developerima će biti dostupan već danas.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Pomalo razočaran, ništa spektakularno, ali opet se nadam da će ubrzo doći update za moj sgs2


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.