Sud u slučaju Oracle-a protiv Google-a odlučio: API nije zaštićen


Nakon prekjučerašnje odluke američkog sudije Williama Alsupa, jasno je da je Oracle skroz izgubio u svim tačkama parnice koju je vodio protiv Google-a zbog navodne povrede autorskih prava zbog korištenja 37 Java API-ja u Android-u.

Prema skroz očekivanoj presudi Alsupa, struktura, sekvenca i organizacija API-ja nije zaštićena nikakvim trenutno postojećim zakonom u SAD-u (a prema presudi suda u Luxembourgu - niti u Evropi) pa je shodno tome odbačena i čitava tužba zbog povrede prava vezana uz to. Sam sudija je ranije naložio u svojim instrukcijama poroti (koja je odlučivala o slučaju pre njegove presude) da pretpostavi da je API zaštićen autorskim pravima. U tim okolnostima porota je zaključila da je Google povredio autorska prava Oracle-a, ali samom odlukom suda, ta prethodna odluka porote je ništetna.

Iako se očekivala ovakva presuda, neočekivana je odluka sudije da je fokusira na vrlo usko područije specifično baš za ovaj slučaj, tako da je upitno da li će se kao presedan moći koristiti i u drugim slučajevima povrede prava vezanih uz programske jezike ili API-je.

Naime, Alsup ju je sročio tako da se pre svega odnosi na 97% koda u 37 API-ja koji je napisan isključivo od strane Google-a, a ne Sun-a ili Oracle-a, pa je stoga po presudi Oracle bio primoran da tvrdi da je organizacija, struktura i sekvenca API-ja povređena, a ne sam kod. Prihvatanjem Oracle-ove tvrdnje bilo bi onemogućeno bilo kojoj kompaniji ili pojedincu stvaranje bilo kakvog softvera slične namene za koji neko utvrdi da kopira "strukturu, sekvencu i organizaciju" nekog drugog softvera, a ne sam kod.

U vezi sa presudom se oglasio i Oracle koji je najavio žalbu. Po njima, ovakva presuda bi potkopala i uništila inovaciju u SAD-u i otežala obranu prava na intelektualno vlasništvo u SAD-u i čitavom svetu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.