Više piraterizovanog softvera


Business Software Alliance je objavio rezultate istraživanja o udelu piratizovanog softvera na računarima u svetu. U anketi je učestvovalo preko 15.000 ispitanika iz 33 države, a rezultati su poražavajući.

Naime, na pitanje "koliko često nabavljate piratizovani softver ili softver koji nije u potpunosti licenciran", čak je 57% odgovorilo potvrdno (uvek, uglavnom, povremeno i retko). Tek je 38% ispitanika na pitanje odgovorilo da nikad ne nabavlja piratizovani softver. Prošle godine ukupno 42% ispitanika se izjasnilo potvrdno na pitanje ankete. Najviše se nelicenciranog softvera koristi u zemljama u razvoju, te među mladima.

Oni koji koriste piratski softver u proseku na računaru imaju instalirano 55% više programa u odnosu na one koji kupuju softver. Takođe, na tržištima u razvoju oni koji piratiziraju imaju i do četiri puta više instaliranih programa u odnosu na one u razvijenim zemljama.

Komercijalna vrednost piratizovanog softvera u svetu za 2010. godinu procenjena je na 58,8 milijardi dolara. U 2011. godini procenjena vrednost narasla je na 63,4 milijarde dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.