Apple-ov Siri se ne može meriti sa Google-om


Jedna od najzanimljivijih opcija koje je Apple predstavio sa poslednjom verzijom iPhone-a i iOS-a je Siri, glasovni asistent putem kojeg korisnici mogu pretraživati internet, pronaći najbliže restorane, rezervisati večeru, poslati e-mailove i brojne druge stvari.

U Apple-u su se često hvalili sa preciznošću ovog softvera pa su za novu verziju iOS-a koja stiže u septembru ili oktobru pripremaju novitete u Siri-ju kojima će poboljšati njegove mogućnosti i vlasnicima ovih telefona omogućiti još više glasovnih operacija i preciznije upravljanje opcijama na iPhone-u.

Gene Munster, analitičar iz Piper Jaffrayja (koji je poznat kao jedan od najčešćih izvora brojnih glasina povezanih sa Apple-ovim televizorom) sproveo je istraživanje u kojem je hteo da sazna koliko je dobar i pouzdan Siri u odnosu na Google - iako je jasno da je ovo "nepoštena" borba jer Siri prvo mora razumeti šta ga njegovi korisnici pitaju, a tek onda dati odgovor na to pitanje, rezultati koje je Munster dobio svakako su zanimljivi.

Tako je Google razumeo sto posto (tekstualnih) upita koje je Munster upisao u ovaj pretraživač i dao je tačan odgovor na 86 posto tih upita, dok je Siri testiran u unutrašnjim i spoljašnjim prostorima pa je Munster očekivao da će procenat točnih i preciznih odgovora Apple-ovog asistenta biti bolji.

U unutrašnjim i tihim prostorima Siri je razumeo 89 posto upita koji su mu postavljeni i točno je odgovorio na 68 posto pitanja, dok su u spoljašnjim prostorima (pitanja su postavljana na prometnoj i bučnoj raskrsnici) ove brojke još manje - Siri je razumeo 83 posto upita i tačno odgovorio na njih 62 posto.

Rezultati su dobijeni na temelju analize 800 pitanja koja su postavljena Google-u i Siriju (800 u tihim prostorijama i 800 u spoljašnjim prostorima), a biće zanimljivo videti kako će ta ista pitanja "razumeti" i na njih odgovoriti novi Google-ov glasovni asistent predstavljen sa poslednjom verzijom Android-a.

Usprkos ovim brojkama za koje u Huffington Postu kažu da jasno pokazuju kako je Siri još uvek u testnoj fazi, Gene Munster očekuje da će se s novom verzijom glasovnog asistenta koja stiže sa iOS-om 6, Siri "značajno poboljšati" i postati puno precizniji pa bi brojke prepoznavanja upita i davanja tačnih odgovora trebale da budu puno bolje.

Portal TechnoBuffalo uradio je test Siri protiv Google Search (na Jelly Bean-u), a video vam donosimo u nastavku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Uvek tako i bilo


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.