Bežični prenos struje kroz beton


Iako se razvojem tehnologije za bežični prenos energije bave mnoge kompanije, većina istraživanja usmerena je na napajanje elektronskih uređaja kao što su pametni telefoni, tableti i prenosnici.

Grupa naučnika sa japanskog univerziteta Toyohashi se s druge strane fokusirala na primenu ovakve tehnologije za napajanje elektronskih automobila i to ne bilo gde već na samoj ulici po kojoj voze. Na demonstraciji u japanskom gradu Yokohama, naučnici su slali između 50 i 60 vata energije prema paru automobilskih točkova koji su ležali na betonskoj ploči debljine 10 centimetara. Između točka je postavljena sijalica koja je svetlila napajanja energijom iz točka.

Ime projekta je EVER odnosno Electric Vehicle on Electrified Roadway, a u sklopu njega razvija se tehnologija koja bi jednom trebala da omogući implementaciju električnog napajanja za automobile u samu ulicu čime bi se uveliko anulirao problem ograničene autonomije električnih automobila. Ova tehnologija još je u povojima budući da je za napajanje automobila kroz beton potrebno poslati 100 puta više energije nego što je demonstrirano.

Takođe treba unaprediti i efikasnost celog sistema. Ipak, naučnici sa Toyohashi Univesitya tvrde da ovakvi napreci nisu nemogući i da su uvereni da će uspeti da razviju komercijalno upotrebljivu verziju tehnologije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.