Firefox OS - mobilni operativni sistem


Mozila, kompanija koja stoji iza Firefox browsera, potvrdila je da će njen operativni sistem Firefox OS na tržište stići tokom sledeće godine.

Mozilla će na ovom polju sarađivati sa kineskim kompanijama ZTE i TCL koje će u ovim uređajima koristiti Qualcomm Snapdragon procesore. Prvi Firefox OS uređaj očekuje se kako će komercijalno krenuti u prodaju u Brazilu početkom sledeće godine putem Tefefonica komercijalnog brenda, Vivo.

Mnogi operateri širom sveta dali podršku Firefox OS-u, među kojima su Deutsche Telekom, Telefonica i Etisalat koji posluje u 18 zemalja u Aziji i Africi.

U Mozilli kažu da će Firefox OS u potpunosti biti otvoren eko-sistem, izgrađen na otvorenim standardima i sa podrškom za aplikacije temeljene na HTML5 tehnologiji.

"Uvođenje otvorenog mobilnog OS-a nastavlja Mozillinu misiju da promoviše otvorenost, inovacije i prilike na webu za korisnike i developere. Budući da u narednim godinama milijarde korisnika stižu na internet po prv puta, važno je da ostavimo dobar doživljaj korišćenja pametnih telefona svakom ko će ga kupiti.", istaknuo je Gary Kovacs, CEO Mozille.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    OS jos nema ime...ali se projekat pod imenom: Boot to Gecko (B2G)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.