''Nokia je trebala da pređe na Android''


Jedan od bivših Apple-ovih direktora kritikovao je Stephena Elopa i Nokiju kazavši da je ova kompanija trebala da prihvati Android umesto Windows Phone operativnog sistema.

Tokom poslednjih nekoliko godina svima je bilo jasno da Nokia mora da uvede neke radikalne promene u poslovanju - ova kompanija je godinama dominirala mobilnim tržištem, ali nije se na vreme prilagodila novim trendovima koje su doneli Apple sa iPhone-om i Google sa svojim Android-om tako da je sve više gubila udeo na tržištu pa su tada mnogi analitičari nagađali kojim će putem Nokia krenuti.

S obzirom da Symbian nije mogao da konkuriše iOS-u i Android-u, u Nokiji su se morali odlučiti za novi operativni sistem sa kojim bi ponovno postali konkurentni - jedna od opcija bio je MeeGo OS, a druga opcija bila je prihvaćanje nekog drugog operativnog sistema poput Android-a ili Windows Phone-a.

Jean-Louis Gassée, jedan od bivših Apple-ovih direktora nedavno je u intervjuu za Computing.co.uk rekao da je Nokia tada trebala da pristane na saradnju sa Google-om i veruje da bi, koristeći svoje iskustvo u dizajnu, mogla dizajnirati 'najlepše Androide na tržištu".

On kaže da je pre više od dve godine savetovao ljude iz upravnog odbora Nokije kojima je rekao da bi trebali ostaviti sve na čemu rade i u potpunosti preći na Android. Prelaskom na Android, mogli su integrisati svoj Ovi store sa Android Market-om te bi tada svi rekli da se "Nokia udružila sa pobednikom". Ali, u Nokiji nisu poslušali njegove savete jer su smatrali da će na taj način kompanija "izgubiti kontrolu nad svojom sudbinom".

Nakon toga, Nokia je zamenila dotadašnjeg izvršnog direktora Olli-Pekku Kallasvuoa na čije je mesto došao Stephen Elop, koji od dolaska mnogi smatraju "Microsoft-ovim čovekom" (pre Nokije radio je upravo u Microsoft-u).

Elop je objavio da će u budućnosti odustati od razvoja Symbian telefona i orijentisati se na Microsoft-ov mobilni operativni sistem Windows Phone. Krajem prošle godine ova kompanija je predstavila prve modele koji rade na Windows Phone OS-u, a najviše nade polažu u model Lumia 900 koji bi na tržištu trebao konkurirati modelima poput iPhone-a i Samsung-ovih Galaxy S uređaja.

Ali, pitanje je kolika će biti potražnja za ovim uređajima u sledećih nekoliko meseci jer su iz Microsoft-a najavili da se nijedan od trenutno dostupnih Windows telefona neće moći nadograditi na novu verziju operativnog sistema (WP 8) pa će mnogi verovatno sačekati sa kupovinom trenutnih modela Nokijinih pametnih telefona i na jesen kupiti neki od novih modela koji će raditi na Windows Phone-u 8.

Članak usmjeren protiv aktuelnog izvršnog direktora Elopa objavljen je i na stranici Mobile Review u kojem je Elop proglašen glavnim krivcem za uništenje Nokije, brojne otkaze koji su podeljeni proteklih meseci te potpuno vezanje ove kompanije uz Microsoft.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    valjda će kad propadne dil sa ms-om da se okrenu androidu


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.