Novi oblici delovanja Sykipot malvera


Prema saznanjima istraživača iz bezbednosne kompanije AlienVault, e-mailom se distribuira nova varijanta Sykipot zlonamernog programa koji cilja avionsku industriju, a namenjen je za krađu informacija.

Stručnjak iz AlienVaulta kaže da postoje male promene u načinu delovanja novih i prethodnih napada Sykipot-a. U novim napadima se više ne distribuiraju zlonamerni prilozi u lažnim email porukama koji iskorištavaju ranjivosti Adobe Reader-a, Microsoft Excel-a ili Internet Explorer-a kako bi se instalirao Sykipot.

Sada koriste linkovi na kompromitovana web sedišta koja iskorišćavaju ranjivost 2011 Flash Player-a ili nezakrpanu ranjivost u MSXML-u (Microsoft XML Core Services). Proteklih godina je Sykipot napadao američke federalne agencije, kompanije koje posluju sa vojskom i druge organizacije koje skladište osetljive podatke na računarskim sistemima.

Svaka varijanta Sykipot-a prilagođena je za određenu ciljnu grupu. Primera radi, u januaru su istraživači iz AlienVaulta otkrili verziju Sykipot-a dizajniranog za izbegavanje dvostruke autentikacije zasnovane na PC/SC x509 pametnim karticama, a koje se primenjuju za pristupni upravljački sistem u sektoru obrane.

U poslednjim napadima se distribuira Sykipot sa modifikovanim (obfusciranim) konfiguracionim datotekama, a sa upravljačkim serverom (C&C) komunicira preko SSL protokola.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.