Samsung prijavio ogroman profit


Premda je korejski gigant u poslednjem kvartalu imao prihod manji od očekivanja zbog pritiska na cene televizora i kućnih aparata, prihod kompanije i dalje je viši nego ikad do sad.

Konkretno, Samsung je najavio prihod od 50 biliona wona odnosno 43,85 milijardi američkih dolara dok je stvarni prihod na kraju bio 47 biliona wona odnosno 14,5% u odnosu na prihod iz bilo kojeg dosadašnjeg drugog kvartala.

Postizanju ovakvih finansijskih rezultata uveliko je pomoglo lansiranje Galaxy-a S3, trenutno jednog od najpoželjnijih smartphonea koji prema rečima Samsung-ovih čelnika doslovno leti sa polica prodavnica.

Ipak, premda je prodaja telefona dobra, ostali segmenti Samsung-ovog poslovanja, pogotovo divizije za proizvodnju čipova i televizora, pod pritiskom su zbog slabog privrednog rasta na globalnom nivou i slabljenja evra. Evro je od aprila oslabio oko 5% u odnosu na korejski won odnosno 8% u odnosu na prošlu godinu.

Profit kompanije u drugom kvartalu iznosio je visokih 5,9 milijardi dolara, a analitičari očekuju da će u trećem kvartalu biti i znatno viši - između 6,4 i 8 milijardi dolara.

Iako će se nakon toga prodaja Galaxy-a S3 usporiti zbog lansiranja Apple-ovog iPhone-a 5, očekuje se da će Samsung i dalje odlično poslovati budući da firma proizvodi mnoge komponente (NAND flash, RAM, SoC, ekran) koje se koriste u uređajima glavnog konkurentna Apple-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.