Sve veći broj opasnih aplikacija preti korisnicima Android-a


Količina lažnih i opasnih aplikacija namenjenih mobilnim uređajima koji rade na Google-ovom operativnom sistemu Android raste "uznemirujuće velikom brzinom", upozorili su iz bezbednosne kompanije Trend Micro. Dodaju kako su početkom godine pronašli više od 5 hiljada malicioznih aplikacija za Android, a prošlog meseca broj ovakvih aplikacija već je dosegao 20 hiljada.

Predviđanja za sledeće kvartale još su gora pa na Cnet-u kažu da će tokom trećeg tromesečija broj aplikacija koje sadrže malware dosegnuti 38 hiljada, a u poslednja tri meseca ove godine broj ovakvih aplikacija mogao bi dosegnuti čak 130 hiljada tako da se ove "zime nećemo trebati brinuti oko gripa, već oko pandemije malwarea za Android".

Posebno su opasne maliciozne aplikacije u Google-ovoj online prodavnici Google Play sa koje milioni korisnika skidaju aplikacije za svoje uređaje koji rade na Android-u, a u Google-u još nisu pronašli rešenje za ovaj veliki problem.

U Trend Micru kažu da je do sada više od 700 hiljada korisnika Android-a skinulo takve aplikacije pre nego što ih je Google uklonio iz svoje prodavnice.

Veliki problem za vlasnike telefona koji rade na Android-u jeste mogućnost skidanja aplikacija i sa drugih (nebezbednih) internet stranica na koje hakeri mogu postaviti brojne maliciozne aplikacije koje mogu iskoristiti za praćenje korisnika putem GPS-a, krađu podatka sa telefona ili putem njih mogu nazivati telefonske brojeve po skupim tarifama čime će isprazniti račune vlasnika telefona.

Rik Ferguson iz Trend Micra kaže kako porast malicioznih aplikacija pokazuje veliki interes kriminalaca prema mobilnim platformama, pogotovo Andorid-u - s obzirom da Google-ov mobilni operativni sistem trenutno drži više od 50 posto mobilnog tržišta, jasno je zašto je upravo ova platforma najzanimljivija kriminalcima i hakerima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.