Torrenti stižu u web pregledače


BitTorrent je predstavljen pre nešto više od desetak godina i u tom vremenskom periodu je tehnologija na kojoj se zasniva ostala praktički nepromenena. U tom je razdoblju stekao stotine miliona vernih korisnika i postao jedan od najpopularnijih servisa za deljenje datoteka.

Pojavilo se i mnoštvo aplikacija za sve glavne operativne sisteme koje su koristile protokol BitTorrent, a uglavnom su za svoj rad tražile instalaciju na korisnikovom računaru.

Krajem prošle nedelje programerski tim zaslužan za originalni BitTorrent klijent izdao je alfa verziju BitTorrent Torque, JavaScript interfejsa koje će omogućiti web programerima integraciju torrenta u web pregledač.

JavaScript interfejs će, koristeći tehnologiju torrent prenosa podataka, olakšati izradu moćnih aplikacija u samim web pregledačima, koje će bez potrebe za instalacijom posebnih programa omogućiti veću funkcionalnost i jednostavnost korišćenja za krajnjeg korisnika.

Tim je takođe pokrenuo stranice sa primerima korišćenja te tehnologije pod nazivom TorqueLabs. Za programere su trenutno dostupna dva primera: Paddle Over omogućuje drag and drop prenos podataka i nudi alate za integraciju i deljenje podataka na društvenim mrežama, a OneClick služi za pretvaranje klasičnog torrent download-a u web preglednički download.

BitTorrent Torque je u početnoj fazi razvoja i daleko je od savršenstva, ali se u narednim mesecima može očekivati ubrzani napredak i izlazak novih zanimljivih aplikacija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.