Facebook krenuo u rat protiv lažnih lajkova


Jedan od velikih problema Facebook-a su lažni profili i veliki broj lažnih likeova na brojnim stranicama na ovoj društvenoj mreži. Zuckerberg želi stati na kraj takvim profilima i lažnim likeovima pa su iz njegove kompanije najavili da kreću sa gašenjem likeova koje su stvorili lažni profili čiji je broj, prema nekim poslednjim informacijama koje su objavili iz Facebook-a, veći od 80 miliona, odnosno 8,7 posto svih profila su lažni.

Na stranici Digital Trends kažu da je većina lažnih profila - više od 45 miliona duplikati, dakle stvorile su ih osobe koje već imaju otvoren drugi profil na ovoj mreži, oko 23 miliona su profili koji predstavljaju korporacije, razne grupe pa čak i kućne ljubimce - takvi su profili većinom otvoreni greškom te su trebali biti napravljeni kao stranice ili grupe. Poslednja grupa lažnih profila su spammeri pa trenutno na Facebook-u ima otvoreno skoro 15 miliona takvih profila.

Ekipa iz Facebook-a rat sa lažnim likeovima najavila je na svom blogu na kojem su napisali da su stvarni identiteti važni privatnim korisnicima i brandovima i oni žele omogućiti da povezivanje na ovoj mreži uključuje samo pojedince koji su zaista zainteresovani za brand i stranicu tog branda.

Dodaju da su i do sada posvećivali veliku pažnju zaštiti od različitih oblika pretnji na Facebook-u te da su sada dodatno unapredili sistem koji je konfigurisan za identifikaciju i poduzimanje akcija protiv sumnjivih likeova.

Uprkos velikom broju lažnih profila, u Facebook-u predviđaju da će gašenje njihovih likeova uticati na manje od jedan posto ukupnih likeova na stranicama, što bi najviše moglo uticati na neke velike brandove koji imaju milione fanova na stranicama jer smanjenje od jedan posto na količini od nekoliko miliona likeova dovesće do smanjenja ukupnog broja likeova za nekoliko desetina hiljada, a smanjiće se broj likeova za stranice koje su kupovale likeove.

Ali, brandovi i kompanije bi trebali biti itekako zadovoljni ovim potezom Facebook-a jer su se mnogi ranije tužili kako nemaju nikakve koristi od lažnih likeova, a jedan je novinar BBC-a nedavno sproveo reklamnu kampanju na ovoj društvenoj mreži kako bi video koliki će broj lažnih likeova privući njegova stranica.

Njegovu je stranicu lajkovao veliki broj "lažnih" Egipćana i Filipinaca pa je zaključio da mu se oglašavanje koje privlači lažne profile uopšte ne isplati te od njega nema koristi niti Facebook niti vlasnici stranica i brandovi.

Na Reuters-u kažu da je upravo oglašavanje najveći razlog zbog kojeg Facebook kreće u gašenje lažnih likeova - žele "zadržati kredibilitet kao oglašavačka platforma", tj. žele da kampanje na Facebook-u privlače prave korisnike koje zaista zanimaju brandovi, a ne lažne profile.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    imam ortaka ...koji je napravio fejk profil i postlao sam sebi zahtev za vezu...
    ili najbolje od svega toga...sam sebi komentarise slike i lajkuje svoj komentar


  2. Анониман kaže,

    Pa kad ti je drugar ljomber. hehehehehe


  3. Анониман kaže,

    Bolestan, jadan...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.