Otključavanje telefona protivzakonito u SAD


Amerikanci koji kupe mobilni telefon koji je zaključan na neku mrežu (tj. može raditi samo sa karticom mobilnog operatera čiji su mobitel kupili) i otključaju ga kako bi ga mogli koristiti i sa karticama drugih mobilnih operatera – prekršiće zakon koji se primenjuje od juče.

Odluka da otključavanje mobilnih telefona postaje ilegalna doneta je još u oktobru izmenom Digital Millennium Copyright Act (DMCA) zakona, uz rok odgode od tri meseca kako bi se korisnici pripremili za njega.

Taj rok od tri meseca isekao je juče te će mobilni korisnici telefone moći otključati samo uz dozvolu mobilnih operatera od kojih su kupili telefone i koji su ih i sami zaključali. Na Cnet-u kažu da u ovom zakonu stoji da korisnike "niko ne prisiljava na kupovinu zaključanih telefona" - takvi telefoni su jeftiniji u odnosu na otključane modele, ali korisnici moraju potpisati ugovor sa mobilnim operaterom (najčešće dvogodišnji) te operateri na taj način pokriju troškove niže cene telefona.

Korisnici u SAD-u putem društvenih mreža i komentara na internet stranicama kritikovali su ovaj zakon te im nije jasno zašto im je zabranjeno otključati telefon koji su platili i koji je njihov.

Deo njih je ljut zato što će imati problema prilikom putovanja u inostranstvo jer neće moći koristiti kartice inostranih operatera, neki su zabrinuti jer smatraju da će u budućnosti imati problema prilikom promene mobilnog operatera, dok je većina ljuta jer smatraju da se niko nema pravo mešati u njihove privatne stvari i zabraniti da im da sa telefonom kojeg su platili rade ono šta hoće te kažu da će na ovaj način postati "robovi operatera".

Naime, na Cnet-u veruju da bi korisnici koji sami otključaju telefon mogli od mobilnih operatera dobiju e-mail sa upozorenjem da je to protivzakonito te se mobilni korisnici u SAD-u pitaju kakve će biti sankcije za ovakvo kršenje zakona.

Oni koji ne žele da robuju mobilnim operaterima imaju mogućnost kupovine otključanih telefona, ali takvi su telefoni, naravno, puno skuplji.

Tako oni koji žele kupiti npr. novi model iPhone-a uz potpisivanje ugovora sa operaterima mogu ga dobiti po ceni od 199 dolara, dok je cena tog uređaja u slobodnoj prodaji puno veća te se za njega mora izdvojiti čak 649 dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.