Skype treba da preda izveštaj o bezbednosti podataka korisnika


Microsoft je pod pritiskom da otkrije informacije o tome koliko su poverljivi podaci korisnika Skype-a.

Reporteri bez granica, Electronic Frontier Fondacija i 43 druge grupe potpisali su pismo u kojem od firme traže detalje o tome koje infromacije su skladištene i o težnjama vlade da im pristupe.

Google, Twitter i drugi su već dali na uvid javnosti takve podatke.

Microsoft, vlasnik Skype-a razmatra ovaj zahtev, prenosi BBC.

"Microsoft je u stalnoj saradnji sa advokatima, industrijskim partnerima i 2.112 vlada širom sveta, da razviju rešenja i promovisanju efikasnu javnu politiku koja pomaže u zaštiti internet bezbednosti i privatnosti ljudi", saopštio je Microsoft.

Više od 600 miliona ljudi koristi Skype kako bi komunicirali putem audio i video chata i slali svoje poruke. Microsofot je trenutno u fazi prebacivanja korisnika sa Windows Live Messengera na Skype servis.

Američka firma preuzela je kontrolu nad Skype-om 2011. godine. Od tada, navodi se u pismu, ona je izdala izuzetno nejasne i zbunjujće detalje o tome koliko su razgovori putem njihovog srevisa poverljivi.

Skype je objavio detalje o pitanju privatnosti na svom blogu u julu prošle godine. Rečeno je da Skype-to-Sykpe pozivi između dva učesnika ne idu kroz njihov centar podataka i da nemaju pristup video ili audio razgovorima.

Takođe je navedeno kako pozivi između dva uređaja, koristeći njihov softver budu šiftpvani i na taj način ograničavaju mogućnost da bilo ko dođe do podataka ili čuje razgovor.

Ali, iz Microsofta je rečeno kako čuvaju skladištene tekstualne poruke 30 dana.

"Ukoliko nam subjekt za provedu zakona zvaničnim procedurama zatraži pristup porukama koje su skladištene na našem serveru, mi ćemo mu ih dati", stoji u saopštenju firme.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.