WhatsApp kritikovan zbog privatnosti


Aplikacija WhatsApp je popularna u svetu mobilnih telefona, a njeni korisnici dnevno razmene milijardu poruka. Ali, sada je na meti agencija koje štite privatnost korisnika, jer navodno bez njihove dozvole zadržava brojeve iz njihovog telefonskog imenika.

Kanadski i holandski inspektori su otkrili da WhatsApp automatski skenira telefonske imenike većine korisnika kada oni koriste aplikaciju. Kompanija je kritikovana zbog prebacivanja sačuvanih brojeva telefona na WhatsApp-ove servere, ali brojevi korisnika koji ne koriste uslugu se takođe zadržavaju.

Holandska agencija za zaštitu podataka će odlučiti da li je potrebno preduzeti korake nakon istrage, jer je prema holandskom zakonu o privatnosti moguće nametnuti sankcije.

Kanadski inspektori su rekli da će nastaviti pratiti napredak aplikacije WhatsApp u menjanju politike privatnosti korisnika, jer drugih ovlašćenja nema.

Istraga je počela 26. januara 2012. godine. U to vreme su obe agencije imale razloga da veruju da WhatsApp prikuplja, objavljuje i zadržava lične podatke na način koji je protivan zakonima dve zemlje.

Aplikacija WhatsApp Messenger omogućava razmenjivanje tekstualnih, video, audio i medijskih poruka putem interneta, umesto korišćenja SMS ili MMS usluge. Aplikacija je dostupna za iOS, Android, Windows Phone, Symbian i BlackBerry.

WhatsApp poduzima korake ka poboljšanju zaštite privatnosti već godinu dana, a oni uključuju šifrovanje poruka i sigurnije šifre.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.