Microsoft i Symantec ugasili Bamital botnet


Stručnjaci za računarsku bezbednost Symantec-a i Microsoft-a ponosno su objavili kako su uspeli da sruše Bamital botnet mrežu koju su koristili cyberkriminalci za takozvane "klik prevare".

Prema Symantec-u, malware trojanac koji pokreće botnet mrežu je dizajniran za krađu rezultata pretrage i preusmeravanje žrtava na command & control (C&C) servere kojima upravljaju napadači.

Na taj način cyberkriminalci su u mogućnosti ostvarivati zaradu jer mogu preusmeravati korisnike na sve web stranice na koje žele, a kako dodatak tome, Bamital može sam klikati na oglase postavljene na stranice u ime korisnika.

Mada je Bamital bio otkriven još 2009. godine, tek sada je stručnjacima Symantec-a i Microsoft-a uspelo gašenje ove botnet mreže koja nije bila najveća na svetu, ali je svojim vlasnicima pribavila ogroman broj klikova i time omogućila zaradu velikih količina novca od online oglašivača.

O snazi Bamitala svedoči podatak da su stručnjaci Symantec-a 2011. tokom praćenja mreže u trajanju od samo 6 nedelja ustanovili kako je 1,8 miliona IP adresa spojeno na server i da se svaki dan ukrade oko 3 miliona klikova.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.