Nove litijum-jonske baterije punićemo za svega deset minuta


Naučnici sa Univerziteta Južne Kalifornije su kreirali litijum-jonske baterije koje imaju tri puta veći kapacitet od sadašnjih i koje se pune za samo deset minuta. Kako kažu, zahvaljujući ovim baterijama razni uređaji će uskoro moći raditi i po nekoliko dana pre nego što se budu morali puniti.

Konvencionalne litijum-jonske baterije, koje se nalaze u svim mobilnim uređajima, stvaraju električnu energiju kada pozitivni joni litijuma prolaze kroz mikroskopski tanke ploče grafita koje se nalaze na elektrodama.

Međutim, kako te ploče stare, njihov kapacitet i performanse se smanjuju. Ovo je posebno izraženo kod nove generacije litijum-silicijskih ćelija, gde se na anodi silicijem zamenjuje toksični kobalt. Zbog mehaničkog stresa ploče silicija vremenom pucaju, prenosi Gizmodo.

Zbog toga su naučnici predvođeni profesorom Chongwuom Zhouom potpuno odstranili ploče silicijuma. Za prenos elektrona koristili su polja poroznih nano cevi, što znači da trošenja materijala skoro nema i da nema gubitka kapaciteta.

Kako kažu naučnici, njihova baterija bi se na tržištu mogla pojaviti za dve ili tri godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.