Apple nema pravo da koristi ime iPhone u Meksiku


Kada je Apple 2009. godine nastojao da registruje ime iPhone u Meksiku, tamošnja organizacija koja se bavi zaštitom autorskih prava pod nazivom Mexican Industrial Property Institute, saopštila im je da je to ime već zauzeto od strane lokalne IT kompanije iz Mexico City-a pod nazivom iFone.

Nakon toga Apple je pokušavao da sudski dođe do prava na korišćenje imena koje je poznato u čitavom svetu (pa i u Meksiku naravno), a kada su svi niži sudovi odbacivali njihov zahtev, slučaj je došao pred Vrhovni sud koji je ovih dana doneo pravosnažnu odluku u korist male meksičke telekomunikacione kompanije.

U obrazloženju presude stoji da je iFone još 2003. godine registrovao imena iFone i iPhone, čak 4 godine pre nego što je Steve Jobs trijumfalno izvukao iz džepa prvi iPhone i pokazao ga na Maxworld Expo događanju.

Mala meksička kompanija će sada zasigurno nastojati da dođe do nagodbe sa Apple-om koja bi im mogla dobiti lepu svotu zelenih novčanica, jer će u protivnom tužiti Apple da im isplati 40 posto vrednosti svih prodatih iPhone uređaja u toj zemlji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.