Isplati me virtuelnom valutom


Finska softverska kompanija SC5 pokrenula je eksperiment, koji je verovatno od prvih takvih u svetu. Svojim radnicima nude opciju da im se deo plate isplati u virtuelnoj peer-to-peer valuti Bitcoin.

Martti Malmi na blogu kompanije napisao je da ovo rade iz znatiželje kako bi isprobali nove stvari. Dodaje da se Bitcoin kao takav dobro u klapa u njihovu viziju sveta i omogućava open source razvoj, konkurenciju i inovacije na području plaćanja i online prodaje. Dodaje i da je ovo dosta sigurno i da neće imati problema oko poreza, piše The Next Web.

Bitcoin je online P2P (korisnik prema korisniku) valuta koja se pojavila 2009. godine, ali ne funkcioniše kao klasičan novac jer nema centralizovane ustanove poput banke koja upravlja količinom izdate valute ili njenom vrednosti. Razmjenu valute nadgleda softver koji algoritmima osigurava broj kovanica.

Ovog meseca 1 BTC se prodavao za 40 dolara, a TNW piše da je trenutno njegova ukupna vrednost oko 400 miliona dolara. Nakon Reddit-a,, WordPress-a i na servisu Mega moći će se plaćati Bitcoin-om, a broj usluga stalno se širi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.