Kompresijom do bržeg interneta


Google, tačnije ekipa njegove open source zajednice, izdala je novi data kompresioni algoritam pod nazivom Zopfli, za koji kažu da će "učiniti Internet bržim svakome".

Ovaj algoritam otvorenog koda koji je ime dobio po vrsti švajcarskog peciva, u stanju je da kompresuje podatke 3 do 8 posto gušće (u manji output) u odnosu na standardnu zlib biblioteku (library). Barem tako tvrdi Google koji kaže da je algoritam implementacija Deflate algoritma koji se koristi u ZIP formatu za arhiviranje, kao i u gzip kompresiji datoteka.

"Veća gustoća podataka je postignuta korišćenjem detaljnijih kompresijskih tehnika, koje čine kompresiju dosta sporijom, ali ne utiču na brzinu dekompresije", kaže Lode Vandevenne, švajcarski softverski inženjer koji je implementirao Zopfli.

Zopfli je takozvana "compression-only" biblioteka, što znači da postojeći softver može dekompresovati podatke, a ujedno je kompatibilan sa gzip, ZIP, PNG i HTTP zahtevima između ostalih.

"Manja kompresirana veličina omogućava bolju iskorišćenost prostora, bržu predaju podataka, i manje latencije pri učitavanju stranica", navodi Vandevenne, dodavši kako će posebni benefit imati mobilni korisnici, kojima će ovo omogućiti brži transfer podataka, kao i smanjiti potrošnju baterije.

Vandevenne takođe kaže da je Zopfli najkorisniji za aplikacije u kojima su podaci kompresirani jednom, ali isporučeni više puta iznova, kao što je slučaj sa statičkim sadržajima Weba.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.