Najveći cyber napad ikad usporio internet


Internet širom sveta je usporen zbog, kako tvrde stručnjaci za bezbednost, najvećeg hakerskog napada te vrste u istoriji.

U pozadini napada je sukob između organizacije za borbu protiv spama, to jest neželjene elektronske pošte, i holandske kompanije za web hosting, prenosi BBC.

Naime, Spamhaus, neprofitna organizacija za filtriranje neželjene pošte sa sedištem u Londonu i Ženevi čije usluge koriste mnogi davaoci usluge elektronske pošte, na svoj je popis blokiranih servera privremeno stavila i one Cyberbunker-a, kompanije za web hosting koja tvrdi da objavljuje sve osim dečije pornografije i terorističkih materijala.

Na popisu blokiranih servera nalaze se serveri koji se obično koriste za zlonamerne svrhe. Sven Olaf Kamphuis, koji se predstavlja kao portparol Cyberbunker-a, pismeno je poručio kako Spamhaus zloupotrebljava svoju poziciju i kako ta organizacija ne bi trebala da odlučuje šta ide na internet, a šta ne. Stoga su uzvratili takozvanim DDoS-om, odnosno zasipavanjem mete velikom količinom internet saobraćaja kako bi prestala da funkcioniše.

U ovom slučaju napadnuti su Spamhaus-ovi DNS-serveri, na kojima se nalaze internet domeni. Spamhaus tvrdi da iza napada stoji Cyberbunker u saradnji sa zločinačkim bandama iz Istočne Evrope i Rusije. Glavni izvršni direktor Spamhaus-a Steve Linford rekao je za BBC kako se pod napadom nalaze već nedelju dana, ali se još uvek odupiru i da i dalje funkcišu.

Alan Woodward, stručnjak za internetsku bezbednost, rekao je za BBC kako je posledica napada sporiji internet.
- Ako zamislite da je to autoput, na njemu je trenutno veliki zastoj - rekao je i dodao kako bi jedan ovakav napad u samo nekoliko minuta srušio računarski sistem britanske vlade.

"Nas ne mogu srušiti. Spamhaus ima više od 80 servera širom sveta. Izgradili smo najveći DNS-server ", rekao je Linford. Dodao je kako napad istražuju pet različitih državnih policija za cyber-napade širom sveta. Uticaj napada za sada osete popularni servisi poput Netflix-a, ali stručnjaci se boje da bi se među žrtvama mogli naći i bankarski sistemi i sistemi za elektronsku poštu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Laf kaže,

    Kod mene je internet pre nedelju dve bio toliko grozan, da sam bio poludeo. Nema koga sve nisam krivio za to, i chrome, i provajdera i ko zna koga sve ne, a izgleda da je ovo bio razlog. :D


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.