Ništa od Firefox-a za iOS dok Apple ne promeni uslove


Iako bi i korisnici i Mozilla voleli da vide Firefox na iOS platformi, kad bi moglo doći do toga, ako ikad, ne može se reći. Problem je u Apple-ovom insistiranju na tome da drugi web pregledači za iOS moraju za pregledavanje weba koristiti Apple-ovu komponentu UIWebView, dok je Apple za svoj web pregledač sačuvao napredniji JavaScript engine Nitro.

Posebnost Nitro-a je u optimizovanom izvođenju JavaScript-a, zbog čega isti ima bolje perfomanse od UIWebViewa pa je Safari brži u izvođenju JavaScript-a (interaktivne web-stranice, igre i sl.) od recimo Chrome-a. Apple ne dopušta proizvođačima alternativnih web-pregledača pristup Nitro-u, ali im ne dopušta ni korišćenje sopstvenih JavaScript enginea.

Mozilla, koja bi na iOS platformi htela u Firefox-u koristiti svoj JavaScript engine, tj. JIT JavaScript kompajler IonMonkey, ne pristaje na tu ucenu, a njen je podpredsednik izjavio da Firefox-a za iOS neće biti sve dok Apple malo ne olabavi sa svojim uslovima za alternativne web pregledače.

S donekle sličnim problemima Mozilla se susreće i na Windows-u RT, u kojim je Microsoft onemogućio pristup Win32 API-ju za alternativne web pregledače pa ni pod Windows-om RT ne mogu koristiti IonMonkey.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.