Google tužen zbog Android-a


Grupa kompanija iz FairSearch organizacije podnela je tužbu Evropskoj komisiji protiv Google-a u kojoj su optužili ovu kompaniju za iskorišćavanje dominantne pozicije na mobilnom tržištu.

Ove kompanije, među kojima su Microsoft, Nokia, Oracle i druge smatraju da Google prisiljava proizvođače pametnih telefona koji rade na Androidu na korišćenje aplikacija poput YouTube-a i Google-ovih mapa u svojim telefonima.

Thomas Vinje iz FairSearch-a rekao je kako Evropska komisija mora brzo da deluje kako bi zaštitila konkurenciju i inovaciju na ovom tržištu te, ako ne uspeju u tome, Google će nastaviti sa iskorišćavanjem dominacije kakvu ima na tržištu pretraživanja i na mobilnim telefonima na kojima korisnici najviše koriste upravo njihov operativni istem Android.

U tužbi koju su iz FairSearch-a uputili EK stoji da je Android Google-ov "trojanski konj" jer ova kompanija omogućava njegovo besplatno korišćenje, ali zauzvrat mobilni proizvođači moraju na telefonima da isporučuju celi skup Google-ovih servisa i aplikacija.

Na BBC-u podsećaju kako se Google nedavno našao na udaru evropskih agencija za zaštitu podataka koje smatraju da nova Google-ova pravila privatnosti ne zadovoljavaju evropske standarde zaštite podataka, a Evropska komisija istražuje i poslovanje ove kompanije kada je u pitanju tržište pretraživanja zbog brojnih pritužbi kako Google namešta rezultate pretraživanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.