Recenzija: Samsung Galaxy S4


Samsung za njega kaže da je najbolji Android telefon, mnogi su nakon testiranja došli do istog zaključka, neke je pak razočarao. Ipak, generalno, radi se o odličnom telefonu koji je došao na test IT vesti. Donosimo sve njegove prednosti i mane.

Karakteristike*
- Super AMOLED kapacitivni touchscreen, rezolucije 1080x1920 px, veličine 5.0 inča (~441 ppi), Corning Gorilla Glass 3 zaštitno staklo
- Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600
- CPU: Quad-core 1.9 GHz Krait 300
- GPU: Adreno 320
- 2 GB RAM-a
- 16/32/64 GB smemorije (u Telenoru 16) proširivo microSD karticama do 64 GB
- 13 MP kamera, slike u rezoluciji 4128x3096 px, autofokus, LED blic, snimanje videa u rezoluciji 1080p pri 30fps (sličica po sekundi), dual-video snimanje
- Prednja kamera rezolucije 2 MP, snima video u rezoluciji 1080p takođe pri 30fps
- Povezivanje: HSDPA, 42.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps, GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 i opciono 4G (nedostupan u Srbiji)
- Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, Infrared, microUSB v2.0 (MHL 2), USB On-the-go, USB Host, 3,5 mm audio ulaz
- Baterija kapaciteta 2600 mAh
- Android 4.2.2, TouchWiz UI
* Specifikacija je za model I9505 koji je dostupan na našem tržištu

Plus
- Dizajn
- Ekran
- Kamera
- Softverski dodaci
- Baterija

Minus
- Nema FM radio
- Previše plastičan
- Gomila nepotrebnih mogućnosti
- Memorija


Kućište i dizajn

Neiskusni bi rekli da u samom dizajnu kućišta nema nekih promena u odnosu na S3, a zapravo su mnoge promene vidljive na već prvi pogled. Samsung jeste odlučio da se osloni na proverene smernice u dizajnu svog top modela, ali je napravio i određene promene, koje sam uređaj čine još lepšim i ozbiljnijim. Za početak, veliki plus za aluminijumski okvir oko uređaja, koji izgleda jako lepo, a s druge strane je i praktičan zbog čvrstoće. Galaxy S3 je sa zadnje strane imao blic, kamericu i zvučnik na vrhu u istom redu sa zadnje strane, dok je kod modela S4, zvučnik prebačen u donji levi ugao što ima mnogo više smisla, a blic se nalazi ispod kamere.



Zbog svoje veličine, mnogi smatraju kako je sve preko 4,3 inča previše glomazno za jednu ruku. Ta teorija je totalno pogrešna, iako je velik, S4 bez problema možete držati i koristiti u jednoj ruci. Usput, prilično je lagan, pa nećete imati problema prilikom dužeg korišćenja.

Iako izgledom deluje moćno, dok se drži u ruci, taj osećaj se gubi. Jednostavno, nemate osećaj da u ruci držite telefon visoke klase, a sve to je zbog izražene plastičnosti uređaja. Većina današnjih uređaja jeste plastična, ali kod Samsung-ovih je to posebno izraženo. Primera radi, plastika od koje Nokia pravi svoje Lumije je mnogo čvršća i primetno kvalitetnija. Samsung se više okrenuo visokom sjaju, dok su ostali proizvođači mislili o kvalitetu.

Na beloj zadnjoj maski, gotovo da nije moguće videti otiske prstiju, visokog je sjaja, ali deluje jako osetljivo. U svakodnevnoj žurbi, telefon vam zbog svoje glatkoće i lakoće lako može ispasti, a npr. u raznim testovima na YouTube-u možete videti koliko je otporan, mi se nismo usudili da to pokušavamo.

Ulazi za microSD i micro SIM karticu nalaze se unutar kućišta, dakle, potrebno je skinuti zadnju masku. Prilikom testiranja, zaključili smo da je ubedljivo najlakše masku skinuti ako krenete sa donje strane, od micro USB konektora i lagano noktom (ili posebnim alatom) rastavljate sa strane. Kada skinete zadnju masku, shvatite koliko je ona zapravo tanka i osetljiva. Primera radi, maska na Lumiji 820 je oko 2 puta deblja i deluje mnogo čvršće.

Ispod zadnje maske nalazi se baterija i ulaz za memorijsku i SIM karticu, a sve ostalo je bolje da ne čačkate (ozbiljno). Da bi ubacili/izvadili SIM karticu, moraćete da izvadite bateriju.

Oko ekrana je prilično tanka ivica kućišta, a i ceo telefon je prilično stanjen. "Debljina" je tek 7.9 mm, a težina tek 130 grama.

Ekran

U startu pucamo - Galaxy S4 ima definitivno najbolji ekran od svih pametnih telefona trenutno dostupnih na tržištu. Odličan prikaz boja, dobra vidljivost čak i pri jakom suncu i visoka osetljivost su glavne prednosti ovog telefona. Super AMOLED kapacitivni ekran ima rezoluciju od 1080x1920 px (1080p), veličine je 5.0 inča, a gustoća piksela je približno 441 ppi. Takvom gustoćom piksela se danas malo koji telefon može pohvaliti (mada HTC One ipak ima veću - 469). Kao zaštita, tu je prilično otporno Gorilla Glass 3 staklo, koje je na jednom testu pokazalo koliko je zaista dobro, a treba napomenuti da je S4 prvi uređaj koji koristi treću generaciju tog stakla.

Prikaz boja na ekranu je prosto neverovatan. Boje su pune živosti i jačine i izgledaju fenomenalno. Bitna stvar je i prilično visok ugao gledanja, a treba pohvaliti i odličnu osetljivost. S druge strane, na tako dobrom ekranu, primetni su otisci prstiju, to je verovatno neizbežna pojava u današnje vreme. Možda je Samsung trebao da uz S4 ispotučuje i olovčicu (kao na Note-u), i to posebno u Srbiji, jer znate one pojave, prvo masan burek pa onda tim masnim prstima po ekranu. Tužan prizor...

Ukoliko vam je na telefonu bitan kvalitetan ekran, definitivno, Galaxy S4 je trenutno najbolji izbor. Istina, golim okom se teško može primetiti razlika između 720 i 1080p, ali ipak je generalno primetan veći kvalitet.

Zvuk i povezivanje

Kvalitet zvuka na današnjim smartphoneovima je sve bolji, pa je tako i S4 doživeo dobio određena poboljšanja u odnosu na svog prethodnika. Zvučnik sa zadnje strane je prilično glasan, a primetan je čist zvuk odličnog kvaliteta. Takođe, i prilikom razgovora, primetan je takođe čist i kvalitetan zvuk.

Pored standardnih WiFi, USB, 2G i 3G načna povezivanja, tu je i 4G. Na test je došao 4G model, ali korišćenje tog načina povezivanja njije bilo moguće iz prostog razloga - u Srbiji nema 4G mreže, ali jednog dana će biti. Operateri trenutno rade na njemu, uvode i testiraju, a dostupnost se očekuje u narednim godinama. Svejedno, i trenutna Telenorova mreža pruža odličane brzine, pa tako bez seckanja možete gledati HD video snimke, surfovati, preuzimati igrice i slično, bez da patite što nema 4G-a.

Galaxy S4 ima i Bluetooth u 4.0, DLNA, NFC, HDMI (putem MHL ulaza) i druge potrebne, ali i one načine povezivanja koje verovatno nikada nećete koristiti.

Softver, inovacije i aplikacije

Za početak radi se o Android-u 4.2 koji je nadograđen novim TouchWiz korisničkim interfejsom. Naravno u TouchWiz-u ima zastajkivanja, čudnih bugova i neobjašnjivih pojava, ali minimalno. Na testu, ipak se nije srušio, ali se dešavalo da se malo čudno ponaša, što bi se nakon restarta rešilo. Buduće nadogradnje u narednom periodu verovatno će rešiti sve manjkavosti i nelogičnosti koje su bile vidljive na testu. Generalno, radi se o odličnom softveru, ali ipak na njemu treba još malo raditi.

Jedna od iritantnijih funkcija (ili kako to već nazvati) jeste ažuriranje softvera, koje se pojavljuje i bukvalno smara svakim uključivanjem uređaja. Moraćete da prihvatite uslove i obezbedite internet konekciju kako bi se proverila dostupnost novih nadogradnji. Prilično glupo i iritantno. Takođe ide zamerka za neke Samsung-ove aplikacije (npr. S Prevodilac) za koje je potreban Samsung nalog, a za npr. S Voice nije potreban. Usput treba prokomentarisati taj čuveni S Voice - ili je naš engleski naglasak rđav, ili tu nešto ne radi kako treba. Tek iz trećeg puta razumeo je da nam treba prognoza za Beograd, a ne neka izgradnja.



Možda najzanimljivije je to što Galaxy S4 pokušava da bude pametan, ali mu baš i ne ide. Pametne stvari to baš i nisu, prilično su nedorađene i generalno su razočarale. Naime, jedna od nepotrebnih ali i prilično iritantnih opcija (kada je uključena, naravno). Malo pomerite glavu ili telefon, okrenite se na sekund ili uradite bilo šta što nije upranje oči direktno u ekran i video će biti prekinut ili jooš gore, seckaće svakih sekund-dva. Takođe, geste u vazduhu nisu savršene, razmahali smo se, čitali za šta je šta predviđeno, ali sem blažih bolova u ruci, nismo postigli neki wow efekat. Takve stvari su dobro zamišljene, ali realizacija nije baš najbolja i treba raditi na poboljšavanju. Svakako, treba veštine i vežbe da bi se savladali pokreti, ali ipak, većinu stvari je barem za sada, lakše uraditi na "staromodnije" načine. Sveukupno - plus za inovacije, ali minus za realizaciju zamišljenog.

Što se aplikacija tiče, zanimljiva je S Health koja vodi računa o vašem zdravlju na način da prati treninge, sadrži brojač kalorija i ima pedometar, a da bi znali da je koristite trebaće vam znanja iz raznih ne-tehnoloških oblasti, poput potrošnje kalorija i energetske vrednosti namirnica. Sa WatchOn-om putem infracrvenog porta (koji se nalazi na desnoj strani gornje ivice uređaja) možete da upravljate drugim uređajima, poput televizora, sa vašim Galaxy-jem. S Memo inače od ranije izuzetno poznata aplikacija, omogućiće vam da pokažete svoju kreativnost na jednostavan način, a kako bi korišćenje ove aplikacije bilo još veće uživanje preporučujemo da nababite i S Pen zato što se ne isporučuje sa uređajem.



Spomenimo i dobro urađenu QWERTY tastaturu koja omogućava brzo kuckanje i ima prilično dobar raspored. Prostor između znakova je dobro određen, pa neće mnogo nervirati one debljih pristiju, ili pak one manje spretne kod touch screen tastatura.

Definitivno, najviše softverskih poboljšanja je u kameri, o čemu će biti reči u nastavku...

Kamera

Dosta softverskih unapređenja i generalno kvalitetna hardverska strana 13 MP kameru ugrađenu u Galaxy S4 čini trenutno među najboljim kamerama u telefonima. Malo je reći da su fotografije napravljene danju savršene (iako ponekad treba više živih boja kada se gleda na nekom ekranu koji nije onaj u S4), ali fotografije udaljenih predmeta noću nisu toliko sjajne (sem ukoliko nije uključen noćni mod). Primetna je zrnatost i nejasnoća, što se može videti u priloženim snimcima. Fotografije i video objekata koji su blizu su uglavnom dobri, ali ponekad se desi da su previše osvetljeni.

Malo ćemo pojasniti i režime slikanja kamerom. Pored automatskog tu je "Lepo lice" koje za cilj ima da obradi fotografiju na način da ispravi nesavršenosti, ova opcija nije baš najbolja, ali nije ni loša. Mod za noćno slikanje ne treba preterano objašnjavati, "Sportovi" nude brzo slikanje, "360 fotografija" zadužena je za slikanje svega oko vas, mada je teško dobiti neki kvalitetan rezultat. Tu je i HDR opcija, Kinematograf (sličan onome na Lumijama), zvuk i snimak, najbolje lice, najbolja fotografija. Brisač je posebno zanimljiva opcija koja u određenom vremenu snimi 5 fotografija na kojima zatim možete da izbrišete sve nepoželjne koji su uleteli u kadar prilikom slikanja. Drama je opcija koja omogućava višestruki prikaz objekta u pokretu na statičnoj pozadini, ali prilikom slikanja u tom režimu, fotografije se snimaju u 2 MP rezoluciji. Objekat koji se kreće nije tako oštar, a ni pozadina nije sjajna. Među uzorcima fotografija, ovaj snimak nismo ubacili zbog ne baš sjajnog rezultata. Trebaće vam malo veštine kako bi napravili dobar snimak.

Korisna opcija koju treba spomenuti je da čak i prilikom fotkanja, u startu možete dodati razne efekte i u umanjenom prikazu videti kako bi izgledali primenjeni na fotografiji. Uglavnom, radi se o vinjetama i onim raznim Insta hipsterskim efektima.

Video možete snimati u rezoluciji 1080p (1920x1080) pri 30 fps, ali i u rezolucijama 1440x1080, 1280x720 i 320x240 tačaka. Postoji mogućnost uključivanja video stabilizacije koja će rezultovati mnogo boljim snimcima, posebno prilikom kretanja. Čak i dok snimate video, možete da fotkate i to u rezoluciji od 9 MP. Prilikom snimanja uključen je autofokus, ali možete dodirnuti ekran i sami fokusirati (što npr. nije moguće kod Lumija).

Prednja kamera ima rezoluciju od 2 MP i takođe može da snimi 1080p video, a moguće je istovremeno snimanje i prednjom i zadnjom kamerom, što baš i nema neku praktičnu primenu, ali možda nekada zatreba.

Test kamere
- Fotografije (dnevne i noćne) - Preuzimanje (zip 56,5 MB)
- Video - dan, cveće - Pregled i/ili Preuzimanje
- Video - noć, cveće - Pregled i/ili preuzimanje
- Video - noć, u hodu (sa uključenom optičkom stabilizacijom) - Pregled i/ili preuzimanje

Svi fajlovi testa kamere su na Dropbox-u. Fotografije su bez obrade zapakovane u zip fajl. Video snimke (takođe bez obrade) možete da pogledate direktno posetom linka ili ih preuzmete i pogledate na više uređaja. Razlog postavljanja na Dropbox je očuvanje kvaliteta videa (npr. mnogi pričaju da YouTube smanjuje rezoluciju, a što je i tačno, tako da se realna slika testa ne vidi kako treba). Fotografije i video snimke možete da koristite samo u lične svrhe, zabranjena je objava na drugim web stranicama.

Baterija

Baterija koja dolazi sa Galaxy-jem S4 ima kapacitet od 2600 mAh, što je 500 mAh više od prethodnika. Iako deluje da se radi o dobrom povećanju, treba imati na umu da je kod novog Galaxy-ja veći ekran i dosta zahtevniji hardver. Autonomija baterije ipak je bolja, ali i zavisi od pojedinačnih situacija.

Generalno, odgovor na pitanje koje se najčešće postavlja - "da li može da izdrži ceo dan?" je - da! Dakle, možete da fotkate, razgovarate, slušate muziku, surfujete i maksimalno uživate u korišćenju vašeg telefona. Uz maksimalno osvetljenje ekrana, aktivnu 3G odnosno WiFi mrežu, sinhronizaciju e-mail-ova, dosta surfovanja, veliko testiranje kamere i razne druge testove koji se rade, na kraju dana baterija je oko 35%. Dakle, i dosta korišćenja, baterija bez problema izdržava ceo dan. Umerenim korišćenjem, baterija može da izdrži i dva dana.

U stranju mirovanja, uređaj je vrlo štedljiv (poput Windows Phone-a), tako da za celu noć izgubiće oko 7-8% baterije, što je u odnosu na neke druge top modele sasvim pristojna cifra.

Trajanje baterije ostavilo je zaista pozitivan utisak posebno zbog toga što pruža mnogo više od konkurencije, ali nemojte očekivati čuda.

Zaključak

Samsung je mnogo toga učionio da ovaj uređaj svima predstavi kao najbolji Android telefon. Definitivno, nema sumnje, biće prodat u doooosta miliona primeraka. Generalno gledano, hardverski je tek minimalno nadograđeno, a u Srbiji nije dostupna verzija sa Octa procesorom. Primetno je da je Samsung ciljao na dopadljiv softver i da S4 predstavi kao nešto mnogo inovativno i ispred svog vremena. Ideje im, u neku ruku, jesu dobre, ali su uglavnom loše razrađene i uglavnom inovacije su bespotrebne. Mahati iznad ekrana je jedna od najvećih gluposti. Zamislite situaciju da ste u kafiću, prodavnici ili na nekom javnom mestu i tu mašete nešto, gledaće vas ili kao budalu ili kao pijanca jer nisu svi toliko tehnološki obrazovani da znaju da u ruci imate Galaxy S4, taj fenomenalni skupi telefon.

Softverski, Samsung k`o Samsung, ukoliko ste ga nekada koristili, vrlo lako ćete se navići na novi, doterani korisnički interfejs. Ukoliko ste ranije koristili npr. HTC (koji ima Sense interfejs) ili npr. Windows Phone, proces navikavanja će malo trajati. Većina stvari jeste ista, ali neke opcije su malo čudne. Prevod telefona na srpski, je kao i obično, pomalo smešan.

Treba napomenuti i skandal koji je ispao sa memorijom, gde je korisnicima od 16 GB dostupno tek 8,8 GB slobodnog prostora, na šta je Samsung odgovorio korisnicima da koriste microSD kartice. Iz razumljivih razloga, ovo je stavljeno kao mana.

Ukoliko trenutno koristite Nexus 4, Xperiu Z ili HTC One, nema baš nikakvog bitnog razloga da ih zamenite, pa čak ni ako koristite Galaxy S3. Ukoliko ste na nekom starijem modelu i niste preterano zadovoljni, probajte sa S4. Ok, dosta košta, ali za cenu koju platite imate zaista kvalitetan telefon.

Dakle, ako nabavite S4, sigurno ćete imati telefon bolji od komšijinog, i definitivno će vam svi zaviditi. Cena možda jeste prevelika, ali za to se isplati... :)

Što se ponude u Telenoru tiče, Samsung Galaxy S4 možete da dobijete već za 9.960 dinara uz Prenesi Premium XL, a kompletnu ponudu pogledajte klikom ovde.

Ocena: 4,8 od 5

Uređaj ustupio: Telenor

Sve recenzije pogledajte ovde.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
15
  1. Анониман kaže,

    Telefon jeste super, sve to stoji, ali cena je preterano visoka


  2. Анониман kaže,

    Samsung je trebao da se drzi prizvodnje frizidera, tv..... To znaju da naprave, sve ostalo je kopija necega. Plus je super amoled displej.
    Zaboga.....


  3. markoo kaže,

    sjajan telefon, kupio sam pre neki dan, ne žalim ni dinara datog za njega


  4. Анониман kaže,

    Minus
    - Gomila nepotrebnih mogućnosti

    kako ovo moze da bude minus, kad imas gomilu mogucnosti, makar one bile i nepotrebne?!
    Izem ti opis i recenziju ...


  5. Zato što imaš gomilu mogućnosti koje ili nisu dobro odrađene ili ih nikada nećeš koristiti. Koriste se za marketing i naravno, omogućavaju da cena bude veća. Da ih nema, verovatno bi uređaj bio jeftiniji. Zato minusčina!


  6. Анониман kaže,

    "Generalno gledano, hardverski je tek minimalno nadograđeno, a u Srbiji nije dostupna verzija sa Octa procesorom."

    To uopste nije nedostatak jer i S4 sa octa procesorom radi tako, sto su u mogucnosti da rade samo 4 procesora odjednom. tako da u praksi su isti telefoni, iako ce u raznim benchamarkovima octa procesor dati za nijansu bolje rezultate...

    Cisto da ne mislite da lupetam:

    European version of the Galaxy S4 has a quad-core Snapdragon 600 chipset, while the "international" edition boasts Samsung's Exynos 5 Octa-core chip. In reality, the difference between the two is less dramatic than you might imagine. Despite the eight-core marketing spiel, the Exynos 5 is only capable of running four cores at any given time.


  7. Анониман kaže,

    neke mogucnosti kao sto ste naveli rukovanje telefonom pokretima u vazduhu, nisu nikakve gluposti, kod nas 50 posto ljudi nije zavrsilo srednju skolu, a ne da zna nesto o tehnoloskim inovacijama, ono sto je u svetu normalno kod nas je nenormalno. tako da vam tu zameram. sve u svemu opis je dobar.


  8. Анониман kaže,

    odlična recenzija, pohvale!


  9. Анониман kaže,

    moram priznati da mi se na prvu telefon nije svideo, ali nekako sada ipak bi ga možda kupio. da li je do njhovog agresivnog marketinga ili šta drugo, nemam pojma


  10. Анониман kaže,

    Jeste radili neko poredjenje top modela , HTC One , S4 , Xperia Z , Lumia 9 , Optimus G ?? Moze neki kratki rezime u vidu sveobuhvatnih ocena od 1-10 za svaki od modela po Vasem misljenju , jako kratko ?? Nema recenzija za sve telefone ( Xperia Z , LG ) , pa nisam "obradio" svu materiju , a Vi verujem da jeste !!


  11. Manje-više da.
    Ako hoćeš Windows Phone onda je težak izbor između 920 i 820.
    Ako hoćeš Android onda:
    Xperia Z 9
    HTC One 8
    Galaxy S4 7 (zbog stvarno mnogo razloga: nepotrebne funkcije, gomila modela sa istim imenom, loša plastika, bez pomaka u dizajnu...)
    Optimus G nismo testirali
    Recenzija Xperie Z biće objavljena verovatno u ponedeljak :)


  12. Анониман kaže,

    Hvala , najbolji ste. I pre svega korisni :) Bas ovo sam hteo , cenim Vase misljenje, ono ce mi pomoci u izboru. Pozz i svako dobro !


  13. Nema na čemu :)


  14. Unknown kaže,

    Ja imam repliku S4, a o telefonu ne znam nista. Imam velikih problema sa memorijom i ram memorijom. Da li neko zna sta da radim? :)


  15. Анониман kaže,

    Sanja, tu leka nema nažalost, s obzirom na to da je u pitanju replika. Jedino kada bi ste ubacili neki custom ROM ali to nije preporučljivo. :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.