Čak 75% Amerikanaca bi radije čitalo papirne knjige a ne elektronske


U novom izveštaju kompanije za istraživanje političkih stavova i tržišta, Rasmussen Reports, o popularnosti elektronskih knjiga stoji da tri od četiri stanovnika Sjedinjenih Američkih Država – dakle, 75 posto njih – i dalje više vole čitati tradicionalne papirne knjige, nego njihove elektronske verzije. Od onih ostalih, svega 15 posto definitivno radije čita e-knjige, dok je 10 posto neodlučno. Istraživanje je urađeno putem nasumičnih telefonskih poziva na uzorku od 1000 ljudi.

Osim što je to dobro za ljubitelje književnosti (budući da nikakva e-knjiga ne može zameniti papirno izdanje fonta i korica pažljivo izabranih da odražavaju atmosferu radnje, da ne govorimo o tome da je čitanje sa papira često zdravije za oči), ovaj podatak je zanimljiv i zbog toga što je suprotan čestim izveštajima da su tradicionalne knjige u Americi na izdisaju.

Štaviše, pre samo nekoliko meseci je Asocijacija za istraživanje industrije knjiga (BISG) objavila izveštaj u kojem stoji da gotovo 70 posto čitača radije troše novac na elektronska izdanja. Dakle, ove dve studije su u suprotnosti.

Ipak, nije teško videti zašto – istraživanje BISG-a se odnosi na kupce, što znači da su oni e-knjige većinski odabrali naprosto zato što su jeftinija opcija, dok je Rasmussen Reports obuhvatio generalno mišljenje populacije, uključujući i one koji su, na primer, nasledili veliki broj knjiga ili podižu knjige iz biblioteke.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.