Edward Snowden za slučaj iznenadne smrti osigurao dokumente


Bivši zvaničnik NSA koji je svetu otkrio prisluškivanje i praćenje običnih građana SAD-a i širom sveta od strane američkih vladinih agencija (uz nesebičnu pomoć velikih kompanija), ima u posedu hiljade tajnih dokumenata. Mada je izjavio kako većinu tih poverljivih spisa nema nameru da objavi jer bi time mogao potpuno razotkriti rad američkih agencija i time pogoditi i one segmente njihovih delatnosti koje nemaju veze sa aferom prisluškivanja i praćenja, to se može ipak realizovati u slučaju da mu se nešto dogodi.

Novinar Guardian-a Glenn Greenwald koji je takođe u posedu tih dokumenata (kao i poznata rediteljka dokumentaraca Laura Poitras), te je takođe pristao na objavljivanje samo onoga što je dogovorio sa Snowdenom, kaže kako je Snowden bio prilično paranoičan kada je pokretao svoju akciju, te se osigurao za slučaj da ga netko ubije.

Tu priču pojašnjava Laura Potras koja je za nemački Der Spiegel pojasnila da je Snowden napravio dodatne kopije svih dokumenata koje je otuđio iz NSA, te ih je u obliku enkriptovanih datoteka podelio određenim osobama. U slučaju da mu se nešto dogodi, bilo da bude ubijen ili se nađe u zatvoru, te osobe će od njegovih drugih saradnika automatski dobiti ključeve za dekriptovanje, pa će svi dokumenti osvanuti na Internetu.

Taj sistem koji nazivaju "dead man switch" (prekidač mrtvog čoveka), po nama pruža slabu zaštitu Snowdenu, a posebno mu ne ide u prilog što je to sada javno poznato.

Naime, ovo bi moglo proširiti krug "lovaca na glave", jer će u slučaju da Snowden "padne", od toga imati koristi svi koji su protiv američke politike, a njih je popriličan broj širom sveta, čak i u zemljama koje su iskazale želju da mu pruže politički azil.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Ovo neodoljivo podseća na "otrovnu pilulu" Juliana Assangea!


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.