Facebook aktivisti dobili 10 godina zatvora


Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je 7 "cyber-aktivista" na kazne između 5 i 10 godina zatvora za online izražavanje protesta protiv tamošnjih vlasti, uglavnom preko Facebook-a.

Prema izveštaju organizacije za ljudska prava Human Rights Watch (HRW), aktivisti su uhapšeni u septembru prošle godine, a njihovo suđenje je započelo u aprilu ove.

Saudijsko tužilaštvo ih je optužilo za postanje online poruka koje podržavaju proteste, mada nisu direktno optuženi za učestvovanje u protivdržavnim demonstracijama.

Najdužu zatvorsku kaznu dobio je aktivista koji je na Facebook postavio dve stranice na kojima se objašnjavaju najbolje protestne tehnike, a HRW naglašava kako su aktivisti osuđeni za potpuno pacifističke poruke mira, izražavajući jedino stavove da ne postoji siguran način slobodnog govora u Saudijskeoj Arabiji.

Organizacija za ljudska prava takođe navodi kako su svi optuženi priznali da podržavaju šeika Tawfiqa al-Amera, koji se u zatvoru nalazi od 2011. godine zbog pozivanja na rušenje saudijskog režima, i tvrdi kako su vlasti priznanja iznudile mučenjem članova grupe.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.