Google testira kriptovanje fajlova u Drive-u


CNET izveštava kako je Google započeo sa testiranjem kriptovanja podataka u sklopu Google Drive-a.

Datoteke koje korisnici skladište na Google Drive se preko Interneta uvek prenose u kriptovanom obliku, ali su na Google-ovim serverima skladištene u svojoj originalnoj, ne-kriptovanoj formi.

Uvođenje kriptovanja podataka na serverima za korisnike bi bilo skroz transparentno, ali bi im (ako se ispravno izvede) omogućilo da mirno spavaju znajući da Google-ovi zaposleni i vladine agencije ne mogu tek tako pristupati njihovim datotekama.

Ova mogućnost se navodno testira na manjem broju korisnika i za sada nije izvesno hoće li, kada i pod kojim uslovima postati javno dostupna. Stručnjaci napominu da uprkos dodatnoj zaštiti kriptovanje na serverima nije savršeno i ne štiti korisnike ako se neko dokopa njihovog korisničkog imena i lozinke. Takođe, američke vladine agencije i dalje bi bile u mogućnosti da pristupaju korisničkim podacima, ali ovaj put ne pomoću sudskog naloga za pretres nego tek uz pomoć sudskog naloga za prisluškivanje, do kojega je teže doći.

Inače, većina drugih servisa za skladištenje podataka u oblaku datoteke takođe drži nekriptovanje, uz tek retke izuzetke kao što su SpiderOak i Vuala.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.