Microsoft protekle godine rešio 3265 slučajeva piraterije svojih proizvoda


Microsoft je objavio da je protekle godine nagodbom rešio 3265 sudskih procesa pokrenutih zbog nelegalnog kopiranja i korišćenja svojih proizvoda. Od te cifre, na Sjedinjene Američke Države otpada svega 35 slučajeva, dok se njih 3230 odnosi na ostale zemlje širom sveta.

U kompaniji kažu da su većinu tih procesa pokrenuli nakon korisničkih dojava – piratizovani softver na koji su se korisnici žalili često je bio zaražen virusima. Od visokoprofilnih nagodbi, Microsoft ističe onu sa kineskom firmom Ningbo Beyond, koja je nelegalno koristila Windows, Office, Server i Visual Studio.

Pojedine kompanije, međutim, optužuju Microsoft za iznudu zbog preterano agresivnih metoda sprovođenja antipiratskih mera u saradnji sa lokalnim vlastima. Na primer, osiguravajuća firma iz Gvatemale, Seguros Universales, tužila je Microsoft zbog toga što su njihovi predstavnici u saradnji sa policijom ušli u Segurosove kancelarije i zahtevali instantni dogovor o isplati 70 hiljada dolara – u suprotnom, Microsoft bi uklonio sve servere Seguros Universalesa i time zaustavio poslovanje kompanije. Interesantno je to što u Seguros Universalesu tvrde da poseduju račune i dokaze o 98 posto uplata Microsoft-u za licenciranje njihovog softvera, te da je upad bio nepotreban.

Iz Microsoft-a su, s druge strane, poručili da će na sudu rado odgovoriti na Segurosove optužbe, budući da je gvatemalska firma priznala da je koristila piratizovan softver i da će MS-u platiti odštetu za to.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.