Microsoft razvio softver koji je sposoban da detektuje raspoloženje korisnika


Današnji pametni telefoni opremljeni su sofisticiranim senzorima, od žiroskopa do termometara, a azijsko odeljenje Microsoft-a za istraživanja objavio je naučni rad u kojemu se razmatra mogućnost ugrađivanja senzora za raspoloženje, prenosi TechWorld.

Naučnici Robert LiKamWa, Nicholas D. Lane, Yunxin Liu i Lin Zhong razvili su prototip softvera za pametne telefone koji može utvrditi raspoloženje korisnika sa stopom preciznosti od 66 posto. Nakon što je sistem na temelju povratnih informacija prilagođen korisniku, preciznost je porasla na 93 posto.

Kako bi izradili softver, nazvan MoodScope, angažovali su 32 ljudi koji su se tokom dva meseca istraživanja izašnjavali o svom raspoloženju. Naučnici su pokušali da utvrde vezu između raspoloženja i načina na koji korisnici koriste svoje mobilne uređaje, kao na primer kakve aplikacije koriste.

Naučnici sami ističu da istraživanje ima nedostatke kao što su ograničen broj učesnika, a i sam softver nedovoljno štiti privatnost korisnika da bi u ovom obliku bio pušten u prodaju. MoodScope usto ne može detektovati svakog činioca koji utiče na raspoloženje. Uprkos nedostacima, uvereni su da sistem ima budućnost.

Softver bi se, između ostalog, mogao koristiti za poboljšanje sistema preporuka u servisima poput Netflix-a, koji bi servisi na mogli preporučivati usluge korisnicima na temelju njihovog raspoloženja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.