Microsoft upozorava na dva nova opasna virusa


Iz Microsoft-a upozoravaju na dva opasna virusa koja zajedno napadaju računare i koje je jako teško ukloniti sa zaraženih PC-a, a pokazali su se i velikim problemom za antivirusne programe. Ovi virusi "sarađuju" jer, kada su instalirani na računaru, konstantno skidaju nove verzije drugog virusa te su te nadograđene verzije često nepoznate za antivirusne programe pa korisnici i bezbednosni programi često ni ne znaju da imaju zaražene računare.

Na BBC-u su preneli upozorenje Microsoft-ovog bezbednosnog stručnjaka Hyuna Choia koji je rekao kako se virusi Vobfus i Beebone često mogu pronaći na istim računarima te je opisao način na koji oni "sarađuju". Računari se najčešće prvo zaraze sa Vobfusom putem klasičnih načina na koji se šire virusi i ostali malware – klikanjem na linkove na lažnim stranicama, putem mailova, USB pogona i slično, a jednom kada je virus instaliran kriminalci se mogu dokopati ličnih podataka i drugih informacija sa računara.

Kada Vobfus zarazi računar, on preuzima i Beebone pa računar tada postaje deo botnet mreže zaraženih računara koje online kriminalci i hakeri mogu iskoristiti za hakerske napade, širenje spama ili druge kriminalne aktivnosti na mreži. Choi kaže da, iako je Vobfus prvi put otkriven još 2009. godine, u poslednje vreme sve veći broj računarskih korisnika ima probleme sa njim, a razlog za to je njegova povezanost sa Beeboneom pa ova dva virusa deluju kao "partneri u zločinu" na zaraženim računarima.

Naime, s obzirom da konstantno skidaju nadograđene i izmenjene verzije "partnerskog" virusa, njih je jako teško otkriti na računarima pa, čak i ako se otkrije i ukloni jedan od ta dva virusa, drugi ponovno može skinuti novu verziju tog virusa koji je uklonjen sa računara.

Tako ako korisnik otkrije Vobfus i ukloni ga sa računaea, on neće znati da je Vobfus verovatno već na računar skinuo Beebone koji će ponovno na računar instalirati novu verziju Vobfus-a koju će antivirusni program teško otkriti.

Jednom kada ovi virusi napadnu računare teško ih je ukloniti pa Choi savetuje korisnicima veliki oprez prilikom surfovanja internetom, klikanja na sumnjive linkove i skidanja datoteka sa mreže, a upozorava i kako na računarima uvek treba biti instalirana poslednja verzija antivirusnog softvera te kako je potrebno isključiti "autorun" opciju u Windows-u jer se ovaj virus širi i putem USB pogona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Linux forever :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.