Venecuela i Nikaragva nude azil Edwardu Snowdenu


Predsednik Venecuele, Nicolas Maduro, je na dan nezavisnosti svoje zemlje (5. jul) ponudio humanitarni azil bivšem zaposlenom CIA-e Edwardu Snowdenu koji je razotkrio sveobuhvatni program prikupljanja i analize podataka korisnika internet servisa Google-a, Microsoft-a, Yahoo-a, Facebook-a i drugih od strane američke NSA.

Snowden se navodno još uvek nalazi na moskovskom aerodromu Šeremetjevo odakle ne može izaći budući da su mu evropske zemlje mahom odbile da daju podršku.

Venecueli se pridružila i Nikaragva, čiji je predsednik, Daniel Ortega, poručio da je voljan Snowdenu odobri azil ukoliko to prilike dozvole:

"Imamo suvereno pravo da pomognemo osobi koja je osetila kajanje zbog načina na koji Sjedinjene Američke Države koriste tehnologiju kako bi špijunirale čitav svet, naročito svoje evropske saveznike." – rekao je Ortega.

Jedan od okidača da ove zemlje nešto otvorenije nego pre stanu na stranu Edwarda Snowdena je sigurno bilo blokiranje prolaza avionu bolivijskog predsednika Eve Moralesa kroz evropski vazdušni prostor zbog sumnji da prenosi bivšeg agenta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.