Facebook mora da korisnicima isplati odštetu od 20 miliona dolara


Oko 614.000 korisnika Facebook-a dobiće po 15 dolara odštete jer su njihovi lični podaci bez njihove dozvole i naknade upotrijebljeni u reklamama, prenosi BBC. Ukupan iznos odštete je 20 miliona dolara, a deo će dobiti i organizacije za zaštitu privatnosti.

Imena i fotografije oko 150 milijuna korisnika korišćene su u takozvanim sponzoririsanim pričama, reklamama koje se pojavljuju na zidovima korisnika, a promovišu proizvode koje su njihovi prijatelji na toj društvenoj mreži "lajkovali". Međutim, odštetu će dobiti samo oni koji su odgovorili na elektronsku poštu koju im je Facebook uputio ranije ove godine.

Sud u San Franciscu odluku je doneo u ponedeljak nakon što je petero korisnika 2011. godine podnelo grupnu tužbu. Okružni sudija Richard Seeborg priznao je da je odšteta od 15 dolara relativno mala, ali dodao je kako nije utvrđeno da je Facebook nedvosmisleno prekršio zakon te da tužioci nisu mogli dokazati da ih su značajno oštećeni.

Sud je procijenio da je Facebook na sponzorisanim pričama napravio profit od oko 73 milina dolara. Facebook prema presudi takođe mora korisnicima dati više informacija i veći nadzor nad korišćenjem detalja o njima, a procenjuje se da će taj potez Facebook koštati oko 145 miliona dolara zarade od oglašavanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.