iPhone troši više struje od frižidera


Studija savetodavne grupe za investicije u tehnologiji, Digital Power Group, otkriva kako iPhone uređaj godišnje potroši čak 361 kilovatsat energije. Za poređenje, jedan prosečan frižider potroši 322 kilovatsata.

Većina te energije troši se za napajanje podatkovnih centara odgovornih za spajanje na internet putem WiFi-ja, i za prenos podataka.

Svetski komunikacioni sistemi na godišnjem nivou troše čak 10 posto energije na globalnom nivou, odnosno 1.500 teravatsati, što je skladno godišnjoj potrošnji energije Japana i Nemačke zajedno! Samo jedan teravatsat dovoljan je za napajanje čak 90.000 domova kroz čitavu godinu.

Kako je na tržištu sve više "pametnih" uređaja, koji su celo vreme online, očekuje se kako će saobraćaj na internetu u jednom satu uskoro premašiti godišnji internet saobraćaj iz 2000. godine.

Za sve to je potrebno jako puno energije, a u budućnosti će biti potrebno još i više. Do 2035. godine, predviđa studija, biće potrebno tek nešto manje energije za napajanje komunikacijskog "oblaka" od energije potrebne za rasvetu.

Greenpeace upozorava kako većina te energije dolazi iz uglja, odnosno čak 55 posto u slučaju Apple-a.

Ali, u Apple-u ističu kako žele u potpunosti preći na obnovljive izvore energije i dodaju kako su u tome za sada uspeli na nivou od 75 posto. Konačan cilj Apple-a je biti što manje štetan za okolinu, odnosno biti neutralan u emisiji ugljeničnih gasova.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.