Nema privatnosti na Gmail-u


Korisnici Gmail-a nemaju razloga da očekuju da je njihova elektronska pošta poverljiva, poručili su iz Google-a u sudskom dokumentu, prenosi Guardian.

Consumer Watchdog, udruženje za zaštitu potrošača koje je otkrilo dokument, Google-ovu izjavu je nazvala "zapanjujućim priznanjem". Dokument je izašao na videlo nakon što su se Google i kompanije koje se bave srodnim delatnostima našle pod pritiskom javnosti zbog svoje uloge u prisluškivanju od strane američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA).

- Google je napokon priznao da ne poštuje privatnost. Ljudi bi trebali da iz uzmu za reč; ako vam je stalo do privatnosti elektronske pošte, ne koristite Gmail - rekao je John Simpson, projektni direktor Consumer Watchdoga.

Google je spornu tvrdnju izneo prošli mesec u pokušaju odbacivanja zajedničke tužbe kojim se tehnološkog diva optužuje da je pri pretraživanju elektronske pošte s ciljem personalizacije oglašavanja prekršio zakone o prisluškivanju. Iz Google-a su pak poručili kako tužioci pokušavaju kriminalizovati uobičajene poslovne prakse koje su otpočetka bile deo Gmail-ove usluge.

"Svi korisnici elektronske pošte nužno moraju prihvatiti da će njihova pošta biti predmet automatizirane obrade", tvrde u Google-u.

Simpson, dugogodišnji kritičar Google-a, tvrdi kako, kada šalje pismo putem pošte, ne očekuje da će ga poštar otvoriti i pročitati. Slična očekivanja ima i u slučaju elektronske pošte.

- Kada pošaljem e-mail, očekujem da će biti dostavljen primaocu sa Gmail-nalogom na temelju adrese elektronske pošte; zašto bih očekivao da će Google presresti njegov sadržaj i pročitati ga? - pita se Simpson.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.