Nemačka priznala Bitcoin kao valutu


Nemačko ministarstvo finansija izdalo je saopštenje kojim popularnoj virtuelnoj valuti Bitcoinu dodelilo status "Rechnungseinheiten" odnosno veštačkog novca.

Prema pravnoj definiciji Bitcoin u Nemačkoj spada u kategoriju sa regionalnim valutama i novcem u zabavnim parkovima, dakle, dobio je status nečega između potpuno bezvrednog novca iz igara koje niko ne priznaje i pravih novčanih valuta kao što je evro. Ovaj izveštaj samo je potvrda ranije odluke nemačke federalne agencije BaFin koja nadzire celokupni finansijski promet u toj državi te se nalazi u sklopu ministarstva finansija.

Oznaka veštačkog novca za Bitcoin znači da podleže oporezivanju komercijalnih transakcija, a privatne transakcije između pojedinaca nisu podložene oporezivanju. Za obavljanje usluga razmene Bitcoin valute potrebno je zatražiti dozvolu od BaFina, a jednom kada je odobrena licenca usluga se prema zakonima može obavljati na celokupnoj teritoriji Evropske unije.

U SAD-u su osim federalne dozvole potrebne i dodatne pojedinačne dozvole od svake savezne države u kojoj se namerava vršiti usluga razmene Bitcoin valute. Licencu u Nemačkoj za obavljanje i delatnosti zatražila je nemačka banka Fidor Bank.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.