Pokrenuta peticija za ukidanje Captcha tehnologije


Captcha tehnologija, koja se na internet stranicama često koristi kako bi razdvojila ljude od mašina, mogla bi u uskoro postati prošlost.

Peticijom za ukidanje tehnologije, koja nas sve već godinama nervira je pokrenuta, planira se prikupiti 10 000 potpisa.

Kao što znate, "Completely Automated Public Turing" je bezbednosna mera koja zahteva od korisnika da upiše niz slova i brojeva koji su prikazani izobličeni, često i nečitko. Sve s ciljem smanjivanja broja neželjenih poruka i komentara.
Pokretač peticije, Wayne Hawkins, ima oštećen vid i ističe da captcha diskriminira i da je nedostupan slepim i slabovidim osobama.

Software-i koji ove osobe inače koriste ne mogu pročitati te natpise, a audio verzije "captche" su često potpuno nerazumljive. Neke reči koje se na "captchi" pojavljuju su toliko nečitke da ih ne mogu pročitati ni osobe sa zdravim vidom.
U otvorenom pismu, upućenom najzvučnijim imenima interneta - među kojima su i Mark Zuckenberg i Marisa Mayer, Hawkins je uputio molbu da se kreiraju alternativne metode koje slepe neće distancirati i diskriminirati u namerama da kreiraju jednostavnu stvar kao što je e-mail nalog.

Tu tehnologiju kritikuju iz mnogih udruženja koje štite interese slepih i slabovidnih osoba.

Hokins kaže da su Captcha testovi u suštini nesposobni prepoznati osobe sa invaliditetom kao ljudska bića. Ukoliko želite poduprijeti gašenje "captcha" tehnologije ili samo videti o čemu je reč, kliknite ovde.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.