Raspberry Pi lansiran na ivicu svemira


Maskota Raspberrya, plišani medvedić imena Babbage, poslužio je kao kućište za Raspberry Pi, te je zajedno sa njim poleteo do ruba svemira i skočio natrag na Zemlju.

Ovo je projekat britanskog entuzijasta za letove balonom Davea Akermana, koji je u medvjedića ugradio maleni računar i opremio ga kamerom i opremom za lociranje. Sve je to spojio na balon punjen helijumom koji je bio sposoban poneti ovaj teret do visine od preko 39 kilometara (Za poređenje, Felix Baumgartner je skočio sa visine od 38.969 m).

U trenutku kad je balon dosegao željenu visinu, ugrađeni mehanizam otkačio je Raspberry Pi od balona, te je računar započeo beleženje svih podataka vezanih za slobodni pad, kao i snimanje videa i fotografija.

Zahvaljujući ugrađenom radio-predajniku, Akerman je mogao uživo pratiti avanturu svoje plišane igračke. Uspon i slobodni pad trajali su oko tri i po sata, a računar i medvedić pronađeni su istog poslepodneva nekoliko kilometara južno od lansirnog mesta u Shaftesburyu, uz pomoć GPS-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.