Recenzija: Telenor Smart Pro 2


Ukoliko planirate kupovinu novog Android telefona, a pritom želite da prođete što jeftinije i ujedno kupite dobar telefon, možda je Telenor Smart Pro 2 idealno rešenje. Naime, radi se o Alcatel One Touch M'Pop pametnom telefonu, koji pored dobre specifikacije ima i povoljnu cenu. Ukoliko niste preterano zahtevan korisnik, ili ukoliko prvi put kupujete pametni telefon, ovaj uređaj je namenjen baš vama.

Specifikacija
- TFT kapacitivni ekran veličine 4 inča, rezolucije 480x800 px, (približno 233 ppi)
- SOC: MediaTek MT6575 čipset
- CPU: Jednojezgarni ARM Cortex A9 na 1GHz
- GPU: PowerVR SGX531
- 512 MB RAM-a
- 1.4 GB memorije (proširivi do 32GB)
- 5 MP zadnja kamera, 0.3 MP prednja kamera
- Povezivanje: 3.5mm audio, WiFi, Bluetooth, HSPA, GSM EDGE 850/900/1800/1900, WCDMA 900/2100
- Baterija kapaciteta: 1400 mAh
- Android v4.1.2 (Jelly Bean)

Plus
- Cena
- Android 4.1.2
- Trajanje baterije

Minus
- Malo memorije
- Nema blic

Kućište i dizajn

Dizajnom, ovaj uređaj podseća na Telenor Smart 2, ali ipak ima kvalitetnije i elegantnije kućište. Samo kućište izrađeno je od kvalitetnije mat plastike, a prilikom držanja u ruci deluje čvršće i ozbiljnije. Ispod zadnje maske nalazi se baterija i ulazi za SIM karticu i microSD memorijsku karticu. Za otvaranje nije potreban poseban napor i za razliku od mnogih uređaja gde je potrebno vrlo pažljivo skidati zadnju masku, ovde je situacija nešto bolja, pa će i oni manje spretni uspeti da je skinu bez oštećenja, a to je upravo postignuto boljim kvalitetom izrade i kvalitetnijom plastikom.

Ekran

Telenor Smart Pro 2 ima TFT ekran solidnog kvaliteta, veličine 4 inča i rezolucije 480x 800 px (približno 233 ppi). Iz razloga što se radi o TFT ekranu, ugao vidljivosti i nije baš toliko veliki, ali veliki plus je što je telefon moguće koristiti pri jakoj sunčevoj svetlosti. Prikaz boja na ekranu, u rangu je sa ostalim uređajima iz istog cenovnog ranga.
Ono što treba napomenuti jeste da preko ekrana nema zaštitnog stakla, tako da je podložan ogrebotinama. Neki drugi stariji modeli koji trenutno manje-više isto koštaju imaju zaštitu, dok ovaj model nažalost ne. S obzirom na to da je za ovakve telefone često teško naći zaštitnu foliju, ovo nekima može predstavljati problem.

Memorija i povezivanje

Uređaj po specifikaciji ima 1.4 GB memorije, ali je to moguće proširiti memorijskim karticama do 32 GB. Što se RAM memorije tiče, telefon raspolaže sa 512 MB, što malo otežava korišćenje multitaskinga. Što se povezivanja tiče, telefon se povezuje preko USB-a sa računarom i punjačem, a tu je i standardni 3.5 mm ulaz za slušalice. Telefon se povezuje na WiFi, Bluetooth, podržava HSPA, GSM EDGE 850/900/1800/1900, WCDMA 900/2100 mobilne mreže.

Web i multimedija
Pregled web stranica je uglavnom fluidan. Dešava se prilikom otvaranja većih stranica sa telefon "baguje" ali to nije tako često. Prilikom pregleda, uglavnom je potrebno zumirati kako bi se video tekst, ali to nije uvek slučaj, a dešava se zbog male veličine ekrana i generalno ne tako velike rezolucije. Što se pregleda video sadržaka tiče, on je sasvim solidan. Ekran nije toliko velik tako da izostaje pun ugođaj, a kvalitet zvuka je zadovoljavajuće dobar. Iako se radi o jeftinom telefonu, on ne zaostaje za skupljim top modelima po mnogo stvari, a jedna od njih je i pregled multimedije.

Kamera

Rezolucija kamere je 5 MP, a glavna mana je što nema blic. Dakle, ukoliko morate da slikate noću - zaboravite to ili obezbedite neki izvor svetlosti. Fotografije se snimaju pri rezoluciji od 2560x1920px, dok se video snima pri rezoluciji 640p (640x480px). Ono što se nekima (među koima smo i mi) neće svideti jeste to što telefon video snimke snima u 3gp formatu a ne MP4 kao što smo navikli. Sama kamera je dosta dobra pri fotografisanju na dnevnom svetlu, a isto važi i za video snimke. Treba spomenuti i to da je tu i prednja kamera rezolucije 0.3 MP. Nema nekih posebnih zamerki, kamera je u rangu ostalih cenom sličnih modela, stoga pogledajte video snimak i preuzmite fotografije koje su napravljene ovim telefonom.

Baterija
Ono što je posebno za pohvalu jeste baterija. Tokom nedelju dana testiranja napunjen je samo jednom. Dobro ste pročitali, samo jednom, telefon je vrlo štedljiv, posebno u dok ga ne koristite, iako je nakačen na WiFi. Iako je kapacitet svega 1400 mAh, softver je dobro optimizovan, stoga je potrošnja jako mala. Definitivno, jedna od najjačih karakteristika ovog telefona je baterija. Posebno će se svideti onima koji ne koriste mnogo svoj telefon, a najbitnije je da ga nije potrebno puniti svako veče.

Utisak

Evidentno je da se ovde radi o jednom jeftinom i prilično dobrom Android telefonu. Ukoliko planirate da mnogo igrate igrice, trebali bi da pogledate neki skuplji model. Definitivno, ako ste početnik, ili niste mnogo zahtevni, ovo je pravi telefon za vas. Nema nekih bitnih mana, a kao prednost treba istaknuti da je ovo jedan od retkih jeftinih modela koji ima Android 4.1.2.

Cena u većini paketa u Telenoru je 1 dinar, a kompletnu ponudu pogledajte klikom ovde.

Ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
12
  1. Анониман kaže,

    kupio pre nekoliko dana, super je


  2. Анониман kaže,

    Nisam bas prezadovoljan ali dobar je


  3. Анониман kaže,

    SD Kartica mi ostacena neznam sta da radim na Smart Pro 2 !?


  4. Анониман kaže,

    Ja mislim da je ovaj telefon OK.Smeta mi to što su igrice loše.Inače telefon je kul.Kamera , što je android,memorija ,ekran...Poručio bih ovaj telefon ljudima koji ne koriste telefon puno.


  5. Анониман kaže,

    telefon je super


  6. Анониман kaže,

    Ovaj telefon ima jeftinu cenu,ali za neke nije pogodan.Sad je telefon dobar,sve da pomenem, dobiću ga sutra,sve u svemu je brzo aktiviran ,reći za mene je virtuelan i dobar,kakvih i ima.Na otvaranje, povlačenje,polu na tač pola na tipke,ida spomenem najjadniji-na tipke.Za te telefone ovaj je superr..Meni JE ONAKO kkUUlllll...


  7. Анониман kaže,

    BATERIJA PREOCAJNA.


  8. Анониман kaže,

    kako da ukljucim telefon jos sem gore na vrhu,sa desne strane je samo ton,nema dugme ya sat i nocni konakt ekrana sem na vrhu,ko zna hvala,baterija je nulu,ocajna.


  9. Анониман kaže,

    Baterija me malo nervira, brzo se prazni. Kada se napuni do 100%, svega nekoliko minuta igranja igrice snizi bateriju i za 30-40%. I jos jedan problem takodje. Prilikom punjenja telefona, ukoliko bilo sta na njemu radim, ili igram igricu, baterija se mnogo ugreje i dobijam upozorenje da iskljucim jer se baterija pregrejala. Aplikacija koja daje info o telefonu u tom trenutku prikazuje da je temperatura baterije 45 stepeni.


  10. Анониман kaže,

    baterija se brzo prazni


  11. Анониман kaže,

    Ja već duže vreme koristim ovaj telefon i uopšte nisam zadovoljna kako se ponaša.
    Bez kartice jedva 2 aplikacije mogu da instaliram,a i kad ih instaliram telefon baguje i zamrzne se strašno. Bateriju ni da ne pominjem.Nakon par sati korišćenja već bude na 15% ili niže.Takođe,kada se punio,često bi se pregrejao i dobijem upozorenje. Sam dizajn telefoja mi je takođe poprilično bezveze,i ne volim kako je kabast u odnosu na druge telefone.Prednja i zadnja kamera su očajne,pa koji normalan telefon u 2016-toj godini ima kameru od 5 tj. 0.3 megapiksela? Sve u svemu,ne bih preporučila ovaj telefon nikome osim ljudima koji telefon ni ne koriste mnogo.


  12. Telefon je predstavljen 2013. godine :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.