Samsung kršio prava radnika u Brazilu


Kako piše Brazi Reporter Brasila, organizacija koja se bavi radničkim pravima u Brazilu, vlasti u toj južnoameričkoj državi podnele su sudsku tužbu protiv najvećeg svetskog proizvođača pametnih telefona, kompanije Samsung. Tužbu je podnelo brazilsko ministarstvo rada i odnosi se na kršenja radničkih prava u jednoj Samsung-ovoj fabrici koja se nalazi u slobodnoj trgovačkoj zoni Manaus.

Dokazi za pokretanje procesa prikupljeni su prilikom tajnog nadzora sporne fabrike u maju 2011. godine i ponovo u maju ove godine. Otkriveno je da su zaposleni morali da provedu 10 do 15 sati dnevno na nogama bez pauze, raditi barem 27 dana u nizu bez dana odmora, a 2018 radnika prestalo je raditi u fabrici (u fabrici je zaposleno 5600 radnika) zbog raznih zdravstvenih problema povezanih sa radom u tvornici.

Problemi su uključivali teške bolove u leđima, upaljene zglobove, upale tetiva i druge tegobe povezane sa učestalim ponavljanjem istih radnji . Prema sudskoj tužbi brazilske vlasti od Samsung-a potražuju 110 miliona dolara kao zadovoljštinu za radnike sporne fabrike. Samsung je uputio saopštenje u kojem ističe kako će u potpunosti sarađivati sa brazilskim vlastima i kako im je kao kompaniji uvek u interesu ponuditi radnicima najviše standarde bezbednosti, radnog okruženja i zdravstvene zaštite.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.