Vlasti u Valenciji od sada koriste LibreOffice


Administrativna služba španske autonomne regije Valencie završila je sa procesom potpunog prelaza na besplatnu kancelarijsku aplikaciju otvorenog koda - LibreOffice.

Proces je završen prošlog petka kada je LibreOffice postavljen na svih 120 hiljada desktop računara lokalne administracije, škola i sudskih ustanova na područiju regije. To će doneti uštede od oko 1,5 miliona evra godišnje na vlasničkim licencama za softver.

Iz IT kancelarije autonomne regije ističu kako, osim pozitivnih ekonomskih aspekata, ovaj potez donosi i druge prednosti poput mogućnosti korišćenja lokalnog valencijskog jezika ili narečja uz španski jezik unutar kancelarijske aplikacije i sloboda modifikovanja softvera prema potrebama.

Ceo proces prelaza na aplikaciju otvorenog koda započeo je u drugoj polovini 2012. godine te je već ostvarena ušteda od 1,3 miliona evra u vlasničkim licencama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Kod nas to nije moguće jer neko treba da stavi pare od M$-a u svoj džep. Uz to naše vlasti ne troše svoje pare već NAŠE pa ih baš briga da štede i razvijaju državu.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.