Zuckerberg želi da internet bude dostupan svima

Gotovo svaki sedmi čovek na svetu koristi Facebook, a njegov osnivač, Mark Zuckerberg, sada ima plan da na internet dovede i preostale ljude, pritom misleći na više od četiri milijarde onih koji uopšte ne mogu na internet.

Na svom Facebook profilu najavio je formiranje velikog partnerstva sa Samsung-om, Nokijom, Qualcomm-om i drugim velikim kompanijama kako bi internet svima učinili puno pristupačnijim.

Grupa se naziva internet.org, a navode kako sada pristup internetu ima oko 2,7 milijardi ljudi, dok preostale skoro dve trećine planete to nemaju.

- Skoro deset godina Facebook je u misiji da napravi svet otvorenijim i povezanijim - napisao je Zuckerberg i dodao da u zemljama u razvoju postoje ogromne barijere u povezivanju. Internet.org bi trebao stvoriti globalno partnerstvo koje će rešiti sve izazove, a tako i omogućiti internet onima koji si ga trenutno ne mogu priuštiti. Osnivači, među kojima su i Ericsson, MediaTek i Opera će razvijati projekte, deliti znanje, ali i mobilizovati vlade i industriju kako bi povezali svet, piše Zuckerberg, prenosi USA Today.

Među detaljima koje ističe, cilj će biti napraviti efikasnije aplikacije. Uz to da one troše manje količine data saobraćaja, proizvođači telefona i opreme poboljšaće delove kako bi mogli slati više podataka i trošiti manje energije.

Kaže kako je ovo grubi nacrt te kako će se stvari razvijati možda će biti moguće ostvariti i više od planiranog, ali možda će se pojaviti i prepreke koje će ih zaustaviti na nekim područijima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.