Iranci na par sati mogli na društvene mreže


Iranci su tokom utorka imali nekoliko sati slobodnog interneta tokom kojih su mogli na Facebook i Twitter, ali firewall je ubrzo podignut i ugasio sve priče o internet slobodama. A za kratkotrajnu slobodu okrivljen je tehnički kvar.

Kako piše Reuters, neki su još u ponedeljak kasno uveče uočili da se mogu ulogovati na društvene mreže bez ikakvih tehnika kojima bi zaobišli zabrane koje su vlasti postavile pre još četiri godine.

Odmah su krenula nagađanja da se možda radi o početku slabljenja cenzure pod vlasti predsednika Hasana Rohanija. Ali, u utorak su zabrane opet podignute.

Službenik iz državnog tela koje filtrira stranice, izjavio je kako je do gubitka filtera na Facebook-u verovatno došlo zbog kvara koji se istražuje. Uz društvene mreže, Iranci su mogli i na stranice sa pornografijom, što podržava obrazloženje da se verovatno radi o kvaru.

Ali, Reuters piše i da postoje naznake slabljenja pritiska na cenzuru interneta pod Rohanijevom vlasti. Ministar spoljnih poslova Muhamed Dževad Zarif ima svoje Facebook i Twitter profile na kojima je aktivan, a Rohani je u kampanji najavljivao labavije kontrole.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.